Bio

Stijn Baert is geboren op 14 oktober 1983 te Lokeren. In 2006 studeerde hij af als burgerlijk ingenieur, in 2008 als master in de economische wetenschappen en in 2013 als doctor in de economische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Voor zijn studieresultaten in de master in de economische wetenschappen ontving hij in 2008 de 'VDK Award'. Tussen 2008 en 2015 werkte hij als assistent aan de UGent.

Sinds oktober 2015 is hij voltijds professor in de empirische arbeidseconomie aan de UGent. Hij is hoofdpromotor van UGent @ Work, het interdisciplinaire consortium van 24 UGent-professoren die onderzoek naar werk en arbeidsmarkt leiden. Daarnaast is hij geaffilieerd met de Universiteit Antwerpen als deeltijds professor en aan de Université catholique de Louvain, Global Labor Office (GLO), IMISCOE en Institute for the Study of Labor (IZA) als Research Fellow.


Onderwijs

Stijn is verantwoordelijk lesgever voor verschillende cursussen in (arbeids)economie en onderzoeksmethodes aan de UGent en UAntwerpen. In 2012, 2013, 2014 en 2015 werd hij verkozen tot 'Best Teaching Assistant' door de masterstudenten van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent.


Onderzoek

Het onderzoek van Stijn Baert is hoofdzakelijk gesitueerd in het brede veld van de arbeidseconomie, met een focus op (i) de overgang van school naar werk, (ii) arbeidsmarktdiscriminatie en (iii) werk en gezondheid. Hij publiceerde in gereputeerde vakbladen zoals European Economic Review, European Sociological Review, Health Economics, Industrial Relations, ILR Review, Labour Economics, Journal of Applied Econometrics, Journal of Economic Surveys, New Media & Society, Journal of Ethnic and Migration Studies en Social Science & Medicine. Zijn werk wordt thans meer dan 1000 keer per jaar geciteerd in wetenschappelijk werk volgens Google Scholar, wat erg veel is binnen het veld van de economie. In 2012 en 2013 werkte hij als bezoekend onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Aarhus University. Stijn Baert is associate editor voor De Economist en voor Plos One en lid van het FWO Review College.

Voor zijn (doctoraal) onderzoek ontving hij vele erkenningen, waaronder de 'P&V Foundation Prize' (2013, P&V), de 'Scientific Prize McKinsey & Company' (2014, FWO) en de 'Prize Charles Ullens' (2014, Koning Boudewijnstichting).

In 2015 en 2016 was Stijn Baert opgenomen in de gezaghebbende wereldwijde top 100 van jonge economisten van IDEAS (in 2016 op plaats 17). In 2017 was hij genomineerd voor de verkiezing van meest getalenteerde onderzoeker in Vlaanderen en België, georganiseerd door het Nederlandse blad 'New Scientist'. In januari 2021 zette IDEAS hem op plaats 9 wereldwijd binnen zijn leeftijdscategorie in hun rangschikking van economisten naar wetenschappelijke impact. In België behoort hij, ondanks zijn relatief jonge leeftijd, al een tijdje tot de vijf Belgische economisten met de hoogste impact op de internationale wetenschappelijke literatuur. Zijn werk wordt thans meer dan 1000 keer per jaar geciteerd door andere auteurs in wetenschappelijke studies.


Maatschappelijke dienstverlening

Stijns onderzoek en duiding werd meer dan 2500 keer vermeld in de nationale en internationale media. Zijn voorstellen omtrent de versnelde degressiviteit voor de werkloosheidsuitkering en sectorale praktijktesten naar arbeidsmarktdiscriminatie hadden duidelijke beleidsimpact.

Voor zijn inspanningen inzake wetenschapscommunicatie ontving Stijn Baert in 2015 een 'Jaarprijs Wetenschapscommunicatie' van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Stijn Baert stond op de tweede plaats in een rangschikking van Vlaamse 'thought leaders' in 2020. Hij behoort ook tot de 10 meest invloedrijke personen op LinkedIn in België. Stijn Baert is een van de zes onafhankelijke experts die als relancecomité de Vlaamse Regering moeten bijstaan bij de relance van de economie naar aanleiding van de coronacrisis.


Academische dienstverlening

Aan de UGent was Stijn vertegenwoordiger van de studenten (2004-2008) en assisterend academisch personeel (2013-2015) in verschillende bestuursorganen waaronder de Raad van Bestuur en het Bestuurscollege. Tussen 2013 en 2017 leidde hij de European Association of Young Economists.