Terug naar de portaalsite


Guitar heroismJeroen wint de Radio 1-wedstrijd
"Beste Santana-solo"

 

Zaterdag 25 september 2010: Op de Radio

In de week voor 25 september 2010 organiseerde Radio 1 in het programma 'Classics' (Zaterdag 15-19u) een wedstrijd rond Carlos Santana ter ondersteuning van zijn concert op 6 oktober in het Sportpaleis en de release van z'n nieuwe studio-album (citaat Radio 1-website 'Classics'):

The beast: met deze Line6 Vetta gitaarversterker werd alles opgenomen"Win een gesigneerde Santana-gitaar

Op 6 oktober staat Santana in het Sportpaleis en op 20 september verschijnt zijn nieuwe plaat Guitar Heaven. Twee aanleidingen om één door Santana gesigneerde gitaar weg te geven. Nu ja, je krijgt ze niet zomaar, je moet er iets voor doen.

Neem je favoriete Santana-solo op en stuur je geluidsbestandje voor vrijdag 24 september 12 uur naar classics@radio1.be en luister zaterdag 25 september naar Classics. Daar worden de beste inzendingen beoordeeld door Een Kenner. De winnaar houdt er een gitaar aan over, en niet zomaar een: een PRS (Paul Reed Smith) 25th Anniversary Custom 24 SE. Dat is op zich al een straffe gitaar (richtprijs 875 €), en bovendien is ze gesigneerd door Santana zelf, dus dat wordt een juweeltje van onschatbare waarde.

Voor je solo put je uit het volledige repertoire van de man, maar je kan je ook laten inspireren door zijn nieuwe plaat. Daarop doet hij Grote Klassiekers en laat ze inzingen door een pleiade Grote Stemmen. De ondertitel is dan ook: The Greatest Guitar Classics of All Time."


Jeroen van MetaSound stuurde ook een inzending in met zijn versie van het nummer "Smooth", en won tot zijn verbazing de wedstrijd met een nummer dat hij voorheen nog nooit gespeeld had. Via de players hieronder kun je zijn inzending beluisteren en het fragment uit de Radio 1 'Classics'-uitzending van 25/10 met de beoordeling van de verschillende inzendingen door Ruben Block van 'Triggerfinger' (Zet ev. eerst het automatische muziekje af links onderaan het menu):

Smooth, ingespeeld door Jeroen Santana-wedstrijd Classics (Radio 1-fragment van 25/09/2010)

Op Santana's gesmaakte 'Universal Tone Tour'-concert van 6 oktober - waar de band in een naar huidige maatstaven ietwat verouderde stijl optrad, maar Carlos energiek bewees dat hij het nog steeds kan - heeft Jeroen de 'PRS 25th Anniversary Custom 24 SE Scarlet Red'-gitaar ontvangen.
Het is een mooi stuk, schakerend dieprood en met ongewelfd maar zwaar gevlamd bovenblad en kop. Van Koreaanse makelij weliswaar, maar (conform de Koreaanse bouwersreputatie) met veel zorg afgewerkt en afgesteld (Tot mijn verbazing kwam ze met lage actie, goede intonatie en bijna perfect gestemd uit de doos!). De prachtige fretboard-inleg van vogels plus hierbij - als unicum - de opvallende handtekening van Carlos maken het geheel origineel en stijlvol af.

Met belichting A  Ja, ze is rood... en de handtekening is echt!  Met belichting B, zie die kleur veranderen!

Paul Reed Smith zelf over deze gitaar: "This special 25th Anniversary Custom 24 SE follows in the footsteps of the tried and true Custom 24. The guitar that Paul Smith took to his first tradeshow in 1985, the Custom 24 is the model that brought PRS to the party. Offered in the original three colors from 1985 — Royal Blue, Scarlet Red, and Vintage Yellow — and one of the first SEs to feature old school PRS birds, we are proud to offer this commemorative guitar through our SE line."

Warming her up...  ...and boogie away!

Als eerste kennismaking met een PRS-gitaar, speelt de hals erg vlot en lekker. De akoestische sound is heel open en de tremolo laat zich soepel bedienen, zonder dat de gitaar meteen ontstemt. De gitaar weegt niet overdreven veel en de gewichtsbalans zit goed.
De elektrische sound van de humbuckers is inderdaad erg 'Santana': lekker vet zonder al te veel bas en met de typische afwezigheid van veel hoge tonen, ietwat als een Gibson Les Paul. De controls zijn al even eenvoudig als responsief: volume, toon en 3-weg pickup-selectie.


Een emotioneel afscheid voor 'collega-gitarist/fotograaf van dienst' Ronny...

Touching the magical masterpiece  Neen Ronny, je mag ze niet mee naar huis nemen!


Conclusie: een erg mooi cadeau dat nu fier in de woonkamer prijkt en waar ik ongetwijfeld nog talloze uren speelplezier aan zal beleven. Bedankt Radio 1 en Sony Music Entertainment!


HLNVrijdag 7 januari 2011: in de krant

Waarvoor komkommertijd al niet goed is. Hoewel bovengenoemde vriend en collega-gitarist Ronny van bij het begin - en na verloop van tijd zelfs met behoorlijke aandrang - mijn 'heldendaad' had doorgespeeld aan zijn krant 'Het Laatste Nieuws', die zich sterk profileert met zijn regionale berichtgeving, is HLN niet geïnteresseerd. De soap van de 'niet-regeringsvorming' is uiteraard veel interessanter, tot evenwel het onvermijdelijke gebeurt: Johan Vandelanotte komt even in moeilijker familiale omstandigheden, en de gesprekken worden een week stilgelegd. Plots is er even niets meer om over te berichten... en ineens hangt HLN op maandag 3 januari aan mijn telefoon! Ik hoef een lang verhaal niet kort te maken, want het is kort: de volgende dag is de fotograaf al gepasseerd en vrijdag is het artikeltje er (citaat HLN 7/1/2011):

HLN regionaal GENT: Jeroen wint Santana-gitaar met solo op Radio 1"Jeroen wint Santana-gitaar met solo op Radio 1

Jeroen De Caesemaeker uit Gent heeft met zijn solo van 'Smooth' de Santana-wedstrijd van Radio 1 gewonnen. Hij ontving de hoofdprijs, een door Carlos santana gesigneerde Paul Reed Smith gitaar, bij hem thuis.
"Een ongelofelijk mooi instrument en een straffe gitaar met een lekker vet Santana-geluid", glundert de gitarist. "Voor één keer werd een doevraag gesteld in het programma Classics. Iedereen kon zijn favoriete Santana-solo opnemen en insturen. Blijkbaar vond Ruben Block, gitarist bij Triggerfinger, mijn uitvoering de beste", lacht Jeroen. Een dertigtal gitaristen namen aan de wedstrijd deel met uiteenlopende nummers. "Het strafste is eigenlijk dat ik dat nummer voordien nog nooit had gespeeld", besluit Jeroen. Wie zijn fragment nog eens wil horen, surft naar www.metasound.be. DVL(DVL)
"

 

Over de foto: ik heb me jammer genoeg uitendelijk tevreden moeten stellen met een scan van de krant. Ondanks mijn eerste contact op 15 februari met de belofte dat er zeker een antwoord ging komen + een herinnering op 23 februari, heeft persagentschap Verbeke nog geen enkel teken van leven gegeven op mijn vraag of ik over een kleine versie van de originele foto zou kunnnen beschikken voor publicatie hier. Het lijkt er helaas ook hier op dat er enkel iets gebeurt als er geld mee te verdienen valt. Jammer.


Kiosk AVSAVSDinsdag 11 januari 2011: op de TV

Van het één komt het ander. AVS pikt het berichtje in HLN op en vindt het interessant om hierover een reportage te maken voor het programma 'Kiosk'. Op maandag vinden de opnames plaats en op dinsdag is de uitzending een feit. Je kunt ze hier bekijken (met een oudere PC of tragere netwerkverbinding kan dit een probleem zijn. Het bestand is van vrij goede kwaliteit en bijna 23MB groot.):

Terug naar de vorige pagina


MetaSound
MetaSound is een divisie van MetaService