Terug naar de portaalsite

U bent hier: MetaService > MetaDance > Over MetaDance Terug naar de vorige pagina

Wie is MetaDance?Over MetaDance

MetaDance is een nieuwe divisie van MetaService, opgericht in 2011 door bedrijfsleider Jeroen De Caesemaeker en zijn danspartner Iliana Dilkova. MetaDance wil het plezier van het dansen als koppel uitdragen en specialiseert zich zodoende in:


Argentijnse Tango (©Fotopol.be) Ballroom (©Fotopol.be) Romantisch slowen (©Fotopol.be) Dit zijn de dansen die MetaDance kan demonstreren of aanleren:


Tango concept (©Fotopol.be) Het begrip 'Meta' in MetaDance is doelbewust gekozen omdat het begrip perfekt aansluit bij onze benadering. In het Nederlands vooral bekend van begrippen als metadata, metafoor en metafysica, betekent het vandaag: "handelend over het in het grondwoord genoemde". In het oud Grieks kon dit voorzetsel "tussen", "bij", "voor" of "boven" betekenen, en dit is precies waar het bij MetaDance om draait: niet enkel de kerntaak doorgronden, maar dit ook vanuit diverse invalshoeken benaderen, met alles wat - rond het dansen op zich - er nog extra kan bij komen kijken vanuit het standpunt en de wensen van de klant. MetaDance staat dan ook in zijn aanpak voor

en beide lesgevers profileren zich luchtig en humoristisch in hun lesstijl, terwijl zij toch in de diepte werken. Bij privéles dringen zij niet hun eigen dans op, maar vertrekken vanuit 'jouw dans' en werken van daaruit verder naar verbetering toe.


Over de lesgevers van MetaDance

This is serious... (©Fotopol.be) Jeroen en Iliana zijn enthousiaste lesgevers die in een losse, vrolijke stijl, met veel geduld en oog voor ieders beleving, inzichten van koppeldansen overbrengen. Vanuit hun ervaring met de salsa en de Argentijnse tango, streven zij in hun lessen naar iets wat uniek mag genoemd worden op het gebied van stijldansen: waar de focus anders steevast ligt op het aanleren van zoveel mogelijk dansfiguren, verleggen zij het zwaartepunt voor hun eigen lessen naar wat zij het belangrijkste aspect van dansen vinden: het sociale aspect, nl. het plezier van écht samen en op de muziek te kunnen dansen, waarbij je figuren in willekeurige volgorde aan kunt geven, zoals jij het op dat moment aanvoelt.

Les volgen bij Iliana en Jeroen is een beetje werken en een beetje lachen, en als het even kan liefst zoveel mogelijk lachen. Met een scherp oog, zachte hand en een gezonde dosis relativeringsvermogen leiden zij jou door de moeilijkste thema's. Leiden en volgen komen van bij het begin aan bod, een aspect wat gewoonlijk pas in de hoogste niveaus behandeld wordt. Meer dan voor de dansfiguren op zich, is er aandacht voor techniek, balans, houding en afwerking van de beweging. Meer dan op het aantal figuren ligt de nadruk op het genieten van samen mooi dansen. In hun lessen mag veel gedanst worden, en is er veel aandacht voor ieder koppel individueel. En dit is voor hen de manier waarop de les het best kan eindigen: met een afsluitende, plezante dans waardoor je ontspannen maar met een opgeladen gevoel terug naar huis gaat!

Jeroen & Iliana kwamen elkaar in 2008 eerder toevallig tegen in Danshuis De Ingang. Het klikte meteen, en intussen geven zij tot op heden onafgebroken dansles in alle bovengenoemde dansen, waarbij i.h.b. de Argentijnse Tango - die je in zekere zin de meest geavanceerde koppeldans zou kunnen noemen - hun grote passie is geworden. Wat volgt slaat vooral op hun manier van lesgeven in de Tango, maar kan in vele aspecten doorgetrokken worden naar de andere koppeldansen.


Jeroen (©Fotopol.be) Jeroen is van jongs af aan altijd intens bezig geweest met muziek. Hij bespeelt meerdere instrumenten (akoestische, elektrische & basgitaar, drum & percussie) en is actief als audiotechnicus en producer. Met dansen begon hij op het einde van z'n studententijd. Eerst ging z'n aandacht naar de stijldansen (ballroom- en latin, zie cursus Koppeldansen), waarin hij met plezier en overgave 5 dansniveaus doorliep. Nadien ontdekte hij de Cubaanse Salsa en de Argentijnse Tango, waarin hij intussen ook ruim 8 jaar ervaring heeft. Het bijzondere en nieuwe aan de tango was voor hem het ultieme improvisatorische aspect, dat hem toeliet om de muziek echt te interpreteren, bespelen, 'be-dansen', 'be-leven'. De kruisbestuiving van zijn stijldansachtergrond en zijn muzikale ontwikkeling maakt zijn tangostijl strak in al zijn aspecten: ritmisch maximaal 'in' de muziek en stilistisch temperamentvol maar tegelijk zeer afgewerkt.

"Tango is samen opgaan in de muziek. Niet meer denken in figuren, maar ingenomen worden door de communicatie en synchronisatie van bewegingen tussen beide dansers en de muziek. Een continue zoektocht naar de mooiste invulling van het ritme en de lyriek, in een spannend spel van leiden en volgen.

De overgave die een volger tijdens een dans aan zijn leider moet geven, is iets wat, zeker in het begin en voor dames met een sterk gevoel voor muziek, raar kan aandoen en soms moeilijk valt. Maar eenmaal het dansen wat beter gaat en je voelt dat volgen niet ondergeschikt, slaafs of passief is, maar alert en actief-creatief, als een gesprek van vraag en antwoord tussen de partners, dan wordt het plots iets bijzonders… Vanaf dan wordt het gevaar voor verslaving groot.” (lacht)


Iliana (©Fotopol.be) Iliana begon op 13-jarige leeftijd intensieve danscursussen en workshops "Stijldansen" te volgen in haar geboorteland. Samen met haar toenmalige partner danste zij gedurende jaren zeer intensief, trad ze regelmatig op in diverse variétéprogramma's en shows en nam ze gedurende 9 jaar deel aan stijldanswedstrijden. Toen ze jaren geleden naar België verhuisde, schonk zij aanvankelijk meer aandacht aan haar professionele ontwikkeling als vertaler/tolk - een beroep waaraan ze nog steeds veel voldoening beleeft.

In 2007 kwam zij echter tot de conclusie dat haar passie voor het dansen een passie voor het leven is. Zo kwam ze terug op de dansvloer terecht, waar ze met hart en ziel haar passie aan anderen doorgeeft. Naast stijldansen ontdekte ze ook meteen een nieuwe passie: Argentijnse tango. Via cursussen, vele workshops en nog meer tangosalons heeft ze zich in enkele jaren tijd deze dans helemaal eigen gemaakt. Ondanks haar ervaring en achtergrond, wil Iliana blijven evolueren in haar pedagogische opdracht als lesgever en in haar danstechniek. In mei 2010 heeft ze de tweejarige opleiding voor Dansdocent, georganiseerd door Danspunt, met succes afgerond.

"Dansen is voor mij veel meer dan een woord, gevoel, beweging, passie... Het is een veelzijdig, betekenisvol en allesomvattend begrip. Dansen (met partner) is een hoger niveau van bewustzijn en beleving, een manier van denken, een levenswijze... Het is een confrontatie met jezelf en de persoonlijkheid van je partner, een aanmoediging om, via een harmonieuze samenwerking, naar voldoening en plezier te streven. Het is een weerspiegeling en uiting van gevoelens en emoties en het laat je geest en lichaam uitstijgen boven het alledaagse. Samen dansen is ook ritme, contact (zowel fysiek als verregaand mentaal), muzikaliteit, gratie en stijl. Het is een uitdaging om met en door het dansen het aangename gevoel van voldoening, evenwicht en harmonie telkens opnieuw te kunnen bereiken."

Detailstrook (©Fotopol.be) Detailstrook (©Fotopol.be) Detailstrook (©Fotopol.be) Detailstrook (©Fotopol.be) Detailstrook (©Fotopol.be) Detailstrook (©Fotopol.be) Detailstrook (©Fotopol.be) Detailstrook (©Fotopol.be)

U bent hier: MetaService > MetaDance > Over MetaDance Terug naar de vorige pagina

MetaDance  koppeldansen
MetaDance is een divisie van MetaService