IDLab - Universiteit Gent

Schuine kant bepaalt resultaten BK cyclocross voor junioren

GPS gegevens van het BK voor junioren geven inzicht in beslissende segmenten van het wedstrijdparcours

Jelle De Bock, prof. Steven Verstockt - Universiteit Gent-IMEC, IDLab

De schuine kant, die er vandaag veel slechter bij lag dan tijdens de trainingen eerder deze week, speelde een grote rol tijdens het BK voor junioren. Uit analyse van de GPS gegevens van verscheidene junioren blijkt dat op dit segment vrij grote tijdsverschillen werden gemaakt. Het veelbesproken ponton daarentegen blijkt weinig bepalend - zoals ook wel te verwachten was.

Op basis van de geanonimiseerde GPS gegevens van het recente BK voor junioren is Jelle De Bock van het IDLab Gent, een imec onderzoeksgroep aan de UGent (onder leiding van prof. Verstockt) op zoek gegaan naar die segmenten (zones/stroken in het parcours) die het meest bepalend waren voor het wedstrijdverloop. De gps-logs werden gesegmenteerd en voor elk segment werd ook het type ondergrond, diens toestand, de stijging/daling, de breedte van het segment, en de eventuele obstakels (zoals balkjes) in kaart gebracht. Op die manier is een engagement score berekend per segment.

De interactieve kaart met de resultaten van deze studie toont ons alvast enkele interessante resultaten. Vergeleken met de analyse van de data van de trainingen de data van de trainingen (die we eerder deze week reeds hebben uitgevoerd) zien we toch enkele verschuivingen in de bepalende segmenten. Het weer, maar ook het verschil tussen training en wedstrijd, speelt hier waarschijnlijk een rol in. De schuine kant heeft door de regenval een verraderlijk karakter gekregen en lijkt veel grotere verschillen op te leveren dan tijdens de trainingen. Over verschillende rondes heen lijken renners hier zeer sterk veranderlijke tijden neer te zetten. De eerste passage op het strand, waar waarschijnlijk in alle reeksen van de fiets zal gemoeten worden, is ook zeer bepalend. Tot slot ligt de VIP-tent, net zoals we voorspelden op basis van de trainingsdata, in de buurt van de minder spannende segmenten.

Of deze bevindingen ook dezelfde zullen zijn tijdens de wedstrijden op zondag zullen we pas achteraf weten. Doch kan reeds gesteld worden dat dergelijke analyses naar de toekomst toe voor de organisatoren, deelnemers en toeschouwers zeker een meerwaarde kunnen zijn.

Jelle De Bock, die dit onderzoek uitvoert in kader van het ICON DAIQUIRI project, rijdt zondag trouwens zelf ook het BK bij de elite zonder contract (team Keukens Buysse C.T.). Benieuwd alvast of de opgedane kennis ook tot een beter persoonlijk resultaat voor hem zal zorgen. Als je alvast eens even in zijn 'wiel' wil zitten, hier kan je het filmpje bekijken dat hij tijdens de verkenning vorige week maakte.



Contactpersoon: prof. Steven Verstockt; steven.verstockt@ugent.be