UGent Resto Data

Inleiding

Aan de hand van verschillende visualisaties brengen we het eetgedrag in de studentenresto's van UGent in kaart. We zoeken naar inzichten in dit eetgedrag door in te zoomen op verschillende aspecten van de data die voorhanden is. Hierbij vertrekken we steeds vanuit een dataset die elk verkocht item bevat. Hieruit kan bijvoorbeeld afgeleid worden welke combinatie van items het meest, maar ook het minst, samen gekocht worden. Daarnaast wordt ook een extra databron, Hydra, gekoppeld aan deze originele dataset. Deze dataset bevat de prijs van de items die per dag aangeboden worden in de studentenresto's van UGent Op deze manier kunnen gebeurtenissen zoals prijsverhogingen meegenomen worden in de analyse van eetgedrag van studenten.

Geografische verschillen

Bijna alle resto's liggen in Gent, met uitzondering van Merelbeke en Kortrijk. Die laatste wordt niet mee in rekening gebracht.

Hier is dan ook een kaart van de resto's te zien, niet de menukaart weliswaar. Elke cirkel stelt een resto (of cafetaria) voor. Door onderaan op "Pas kaart aan" te klikken kan je aanpassen wat er gevisualiseerd wordt. Zo kan je kiezen om twee verschillende basisgegevens te gebruiken:

  1. Verkopen: de grootte van de cirkel toont het aantal verkochte artikelen

  2. Omzet: de grootte van de cirkel toont de omzet

Helaas weten we enkel de prijzen van een beperkt aantal producten, dus is de omzet enkel daarop gebaseerd.

Als je met de muis over een resto gaat zie je de naam, bijhorende waarde en het type.

Tot slot kan je kiezen welke maand of welk jaar je wilt bekijken.

Het is duidelijk dat de Brug de grootste resto is, zelfs als je rekening houdt met de 3,5 uur dat het langer open is in de avond.

Kijken we naar de omzet zien we het effect van de missende data. Alleen de resto's zijn hier zichtbaar omdat we enkel prijzen hebben voor de hoofdmaaltijden.

Vegetarische eetgewoonten

Op deze grafiek wordt de verhouding verkochte vegetarische tegenover niet-vegetarische gerechten getoond. De manier waarop dit berekend wordt is als volgt: een aankoop wordt enkel geclassificeerd indien er 'bewust' voor vegetarisch gekozen wordt. Zo is een broodje kaas niet per se een bewuste vegetarische keuzen, terwijl vegetarische spaghetti dat wel is. Dus, iedere aankoop wordt geclassificeerd als

  • Vegetarisch: De aankoop bevat enkel vegetarische gerechten en behoort niet tot 'Geen van beide'
  • Niet-vegetarisch: De aankoop bevat vlees of vis.
  • Geen van beide: Geen 'bewust' vegetarische gerechten. Vb: soep, broodje

Het valt op dat bij alle resto's het aantal vegetarische gerechten in stijgende lijn zit doorheen de jaren, al varieert de grote van die stijging tussen de resto's. Ook zijn er grote verschillen in absolute aantallen tussen verschillende resto's. Zo zijn vegetarische gerechten bij Sint Jansvest het meest populair, wat niet verwondelijk is aangezien deze resto specifiek inzet op het aanbieden van vegetarische maaltijden en het aanbod daar dus ook groter is. De resto's die aan de onderkant zweven kunnen dus wat meer inspanningen om vegetarisch eten te promoten gebruiken.

Veggie donderdag

Donderdag veggiedag is een campagne om mensen meer in aanraking te laten komen met vegetarische gerechten. Aan de UGent betekent dit concreet dat er een verhoogd vegetarisch aanbod is op donderdag. Wordt er op donderdag ook effectief meer vegetarisch gegeten of zijn er nog meer inspanningen nodig?

Op deze grafiek wordt het aantal verkochte vegetarische gerechten per weekdag voorgesteld. Bovenaan kan een tijdspanne gekozen worden waarin het aantal vegetarische gerechten geteld wordt, waarbij de kleine balkjes het aantal veggie gerechten op donderdag voorstelt tijdens die periode.

Met de slider kan dus de evolutie van populairste veggie dag worden geanalyseerd. Het valt op dat bij de meeste resto's donderdag de popoulairste dag is voor vegetarische gerechten. Vooral bij de Brug is donderdag de laatste jaren heel populair voor vegetarische gerechten, wat aantoont dat de veggie donderdag campagne zijn werk doet. Bij Sint Jansvest is donderdag niet de meest populaire veggiedag, dit komt door het grote aanbod van vegetarische gerechten: elke dag is daar veggie donderdag.

Categorieën

De voedingsartikelen die verkocht worden in de verschillende UGent resto's, kunnen onderverdeeld worden in categorieën. Deze visualisatie geeft een inzicht in de populariteit van de verschillende categorieën en de invloed van de artikelen binnen elke categorie. Bovendien kan de populariteit bepaald worden per maand, per jaar en over de volledige periode waarvoor data beschikbaar is (05/01/2016 — 25/03/2019). Voor elk van deze periodes is een aparte visualisatie voorzien, die beschikbaar is met behulp van de knoppen Totaal, Jaar en Maand. Daarnaast kunnen de beschouwde artikelen binnen een categorie aangepast worden aan de hand van de Selecteer categorieën knop. Na het klikken op deze knop kan er op elke categorie geklikt worden om de gewenste items te selecteren. Bovendien kan een volledige categorie verdwijnen uit de visualisatie door deze af te vinken.

Beginnend bij het totaal aantal bestellingen per categorie, is het zichtbaar dat artikelen uit de categorieën Soep, Broodjes en Andere significant meer verkocht worden dan artikelen uit andere categorieën. Er moet opgemerkt worden dat de categorie Andere alle artikelen bevat die niet in een andere categorie thuis horen. Zo hoort bijvoorbeeld een Grote Meeneembeker in deze categorie thuis. Na het verder onderzoeken van deze categorie, is het duidelijk dat de artikelen Kleine Meeneembeker, Koude Saus, Toeslag Meeneem Basissoep, Toeslag Meeneem Maaltijdsoep, Vettaks Frieten / Kroketten en Waterbeker de belangrijkste bijdrage leveren tot de populariteit van deze categorie. Gebruik makend van de knop Analyseer, gevolgd door het selecteren van Andere Totaal, wordt dit makkelijk zichtbaar in de visualisatie. Een gelijkaardige vaststelling wordt gedaan bij de Soep categorie, waar Basissoep, Maaltijdsoep en Soepbroodje het meeste besteld worden. Opnieuw kan deze vaststelling makkelijk gevisualiseerd worden, deze keer door het aanduiden van Soep Totaal. De derde categorie, Broodjes, heeft een meer gelijkmatige verdeling in het aantal bestellingen van de artikelen binnen deze categorie. Aan de andere kant is het zichtbaar dat categorieën als Vis en Fruit een stuk minder populair zijn. Hierbij valt het vooral op dat dit niet onmiddellijk veroorzaakt wordt door het aantal artikelen binnen de categorie. Zo telt de categorie Soep 7 artikelen, terwijl de categorie Fruit 5 artikelen bevat. Bovendien bevat de categorie Vis 37 artikelen met een laag aantal bestellingen.

Wanneer het aantal bestellingen per categorie per jaar bekeken wordt, door op Jaar knop te klikken, is een trend zichtbaar in de populariteit van de verschillende categorieën doorheen de jaren. Merk hierbij op dat de data voor 2019 slechts beschikbaar is tot en met 25 maart. Dat betekent dat het totaal aantal weergegeven bestellingen significant lager zal zijn in vergelijking met de andere jaren. Een duidelijk zichtbare trend is bijvoorbeeld de Veggie categorie die door de jaren heen een groter aantal bestellingen in de wacht sleept. Correlerend met deze vaststellingen, is er een lichte daling in het aantal bestellingen in de categorieën Vlees en Vis zichtbaar. De promotie van veggie-maaltijden (bv. veggie donderdag) kan hiervan aan de basis liggen.

Ten laatste kunnen ook de trends overheen de maanden bekeken worden met behulp van de Maand knop. Hierbij is meteen een duidelijke trend zichtbaar. Bij de start van het academiejaar in oktober is er een piek in het aantal bestellingen zichtbaar. Daarna neemt het aantal bestellingen maand na maand af tot en met de examenperiode in januari. Van zodra deze examenperiode achter de rug is, wordt een nieuwe piek bereikt in maart, waarna het aantal bestellingen opnieuw afneemt richting de examenperiode in juni. Merk op dat een terugval in april te wijten is aan de paasvakantie, waarin veel studenten geen gebruik maken van de resto's. Verder is is de zomer, logischerwijze, een rustigere periode. Ook biedt deze visualisatie de mogelijkheid om de invloed van een artikel op het aantal bestellingen binnen een categorie te analyseren. Merk op dat de trend van een categorie kan uitgelicht worden door op de corresponderende naam te klikken in de legende. De Andere Maand analyse geeft inzicht in hoe de Grote Meneembeker en Kleine Meeneembeker beschikbaar werden in september 2018. Nog in september 2018, werd de Soep categorie anders onderverdeeld. In plaats van Basissoep en Maaltijdsoep aan te bieden, wordt Maaltijdsoep of Soep in Grote Portie of Kleine Portie aangeboden. Dit is duidelijk bij het gebruik van de Soep Maand knop.

Prijszetting

Met behulp van de selectie box kan het gewenste artikel geselecteerd worden, waarvoor de evolutie van de prijszetting wordt gevisualiseerd. Telkens wordt de eerste datum van de prijszetting afgebeeld op het gemiddeld aantal bestellingen voor de dagen waarop het artikel aangeboden wordt tegen de overeenkomstige prijszetting. Elke balk stelt een nieuwe prijszetting voor. Door met de cursor op een balk te gaan staan, krijgt u een overzicht van de overeenkomstige prijs, periode, en het aantal bestellingen in die periode. Merk op dat de te selecteren artikelen voor deze visualisatie beperkt zijn tot artikelen waarvan er doorheen de tijd een verschillende prijszetting was.

Hier is het duidelijk dat sommige artikelen gevoeliger zijn aan prijswijzigingen in vergelijking met anderen. Voor Haasje Van Koolvis (Msc) is er een te verwachten resultaat: hoe lager de prijs, hoe meer bestellingen gemiddeld op een dag geplaatst worden voor dit artikel. Anderzijds zijn er ook minder intuïtieve voorbeelden. Zo wordt de Emmental Burger meer besteld doorheen de tijd, onafhankelijk van de prijs.

Populariteit

Het bekijken van de meest populaire artikelen binnen een categorie kan een inzicht geven in de onderliggende populariteitsdistributie binnen die categorie. Voor elke categorie kunnen de meest populaire artikelen gevisualiseerd worden. Bovendien is het mogelijk om het aantal weergegeven artikelen te wijzigen, met behulp van de Aantal knop.

Sommige categorieën halen sterke verkoopcijfers door een bepaald product. Zo is Spaghetti Bolognaise het ultieme pastagerecht. Analoog heeft de Chocoladekoek een significante invloed op de resultaten van de Ontbijt categorie. Anderzijds is een categorie als Broodjes populair over een groot deel van de producten heen. De 3 meest populaire broodjes: Maison, Toscane en Kaas, worden op de voet gevolgd door de andere broodjes. Opvallend hierbij is wel de lage rangschikking van de broodjes met een klein formaat (i.e. Kl. (naam broodje))

Populariteit frietjes

10

Deze grafiek geeft weer bij welke artikels in de resto het vaakst frietjes genomen wordt. Indien we dit in absolute aantallen zouden tonen zouden de verschillen tussen de verkoopcijfers het resultaat minder nuttig maken. We zouden waarschijnlijk enkel zien welke gerechten het vaakst verkocht worden.

Om dit probleem te vermijden kozen we ervoor om voor elk gerecht te berekenen voor welk aandeel van de aankopen dit samen met frietjes gekocht wordt. De getoonde waarden zijn dus het percentage van bestellingen waar er frietjes bij zijn.

We maakten gebruik van de ruimte die het aandeel bestellingen toont zonder frietjes door hier de categorie van het gerecht weer te geven aan de hand van de gebruikte kleur. Dit kan ingesteld worden naar wens met de knop "Toon Categorie". Er kan ook gekozen worden tussen aflopende en oplopende sortering, waardoor je kan kiezen tussen de gerechten waar het vaakst of juist het minst vaak frietjes bij genomen wordt. Verder kan het aantal getoonde gerechten ingesteld worden met de "Aantal"-slider

Het tweede gedeelte van de gebruikersopties is de categorie-selectie. Onder de knop "Selecteer categorieën" kan je selecteren van welke categoriën je artikels wilt zien. Als je slechts één bepaalde categorie wilt zien kan dit door rechts te klikken op de categorie. Met de "Reset"-knop worden alle categorieën terug geselecteerd.
Onder de knop "Selecteer preset" kan je enkele voorgekozen combinaties van categorieën selecteren, die je dan naar wens verder kan aanpassen.

Wanneer we kijken naar de hoofdgerechten zien we dat de klassieke gerechten waar je frietjes bij zou verwachten hun favorietenrol waarmaken. Gentse stoverij en vol-au-vent zijn duidelijk de gerechten waar studenten het vaakst frietjes bij nemen. Daarnaast zie je nog enkele logische gerechten, zoals garnaal- en kaaskroketten, rund-steak en hamburger, etc...
Het eerste gerecht dat je niet direct hoog in de ranking zou verwachten is de Veggie Marokkaanse Tagine, dit heeft een frietjespercentage van 50%, maar van het gerecht zijn tussen 2016 en 2019 maar 2 porties verkocht.

Wanneer we kijken naar de Dranken-preset zien we dat de alcoholische dranken het hoogste percentage frietjes hebben. Dit betekent echter niet dat alcoholische dranken vaker verkocht worden, maar wel dat mensen die alcoholische dranken kopen vaker frietjes nemen. Verder zien we dat de rest van de top 20 voor het overgrote deel bestaat uit frisdranken. Er lijkt dus een verband te zijn tussen frisdrank en frietjes in het eetgedrag van studenten.

Ook wanneer we de sortering omkeren (door Aflopend uit te vinken) zien we vrij voor de hand liggende resultaten. Het merendeel van de hoofdgerechten die het minst vaak met frietjes genomen wordt zijn pasta's en pizza. De verklaring is eenvoudig: deze gerechten bevatten al zetmeel, dus er standaard niet de keuze om frietjes te nemen, tenzij extra of bij een ander gerecht op dezelfde rekening.

Populaire combinaties

Om te onderzoeken welke artikels vaker samen gekocht worden met andere artikels ontwikkelden we deze visualisatie. De grafiek toont hoe vaak elke artikel samen gekocht wordt met het geselecteerde artikel in absolute aantallen.

Net als de vorige visualisatie kan je hier het aantal getoonde artikels aanpassen met de "Aantal"-slider en de sortering omdraaien met de "Aflopend"-knop. Met de selectieknop in het midden kan je kiezen voor welk artikel de visualisatie getoond wordt. Je kan hier snel naar een bepaald artikel gaan door de naam van het artikel te beginnen typen.

Ook de categorie-selectie en presets werken hetzelfde als de vorige visualisatie. Om bijvoorbeeld te zien welke dranken/soep er het vaakst gekocht worden bij garnaalkroketten doe je het volgende:
>> Selecteer Garnaalkroketten met de selectieknop. Kies onder Selecteer Preset voor Dranken.
Je kan nu zien dat veel studenten soep drinken bij hun garnaalkroketten, en dat coca cola de populairste drank is.

Wanneer we kijken naar de UGent-klassieker Spaghetti Bolognaise zien we dat veel studenten hier een soepbroodje bij nemen, wat in de lijn van de verwachting ligt.

10

One-hit wonders

De interactieve scatterplot kan een inzicht geven welke artikelen vaker of minder vaak op het menu zouden moeten komen. Op de y-as wordt getoond hoe vaak een artikel besteld is en op de x-as hoe vaak het beschikbaar was. Artikels die heel vaak besteld zijn en maar weinig beschikbaar waren zijn kandidaten om vaker op de kaart te komen. Want telkens als ze op de kaart staan worden ze vaak besteld. Daarintegen zijn artikelen die heel vaak beschikbaar waren en minder vaak besteld werden kandidaten om wat minder vaak geserveerd te worden.

In de twee staafdiagrammen worden de meest overpresterende en meest onderpresterende items getoond. De artikelen staan gesorteerd op hun ratio bestellingen/beschikbaarheid.

Met de verschillende opties kan u de grafieken aanpassen. Met de slider minimum beschikbaarheid kan u filteren hoe vaak een item beschikbaar moet zijn geweest vooraleer het getoond wordt op de grafieken. Met de slider artikelen in staafdiagram kan u bepalen hoeveel artikelen in het staafdiagram getoond moeten worden.


Minimum beschikbaarheid

5

Artikelen in staafdiagram

5