HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

Joseph Warnon a Namur

Naamse staande klok

Warnon Maker: Joseph Warnon a Namur.

Hoogte: 2m47

In werkende staat zonder gebreken en met originele slinger en gewichten. Barst in oude ruit en barst in oud ruitje van de oculus (niet vervangen omdat het antiek glas is).

Kast: eik. Sobere en tijdloze neoklassieke stijl (wellicht van rond 1780-1790, kort na de Louis XVI, maar voor empire).

Het is een mooie pure klok met mooi gegraveerde signatuur, prachtige stalen wijzers, tinnen cijferring. Klok en kast zijn duidelijk samen geboren dus past de wijzerplaat perfect in het masker. De tinnen cijferring en de kast (gaine) sluiten meer aan bij de smaak in Vlaanderen en Brussel dan bij Luikse klokken uit die tijd, maar het uurwerk is duidelijk volgens de Luikse constructie gebouwd.

Warnon

Tijdens de bekende Naamse tentoonstelling van 1962 toonde men ook 2 staande klokken van Warnon a Namur en ook die waren in Louis XVI-stijl. Tijdens de tentoonstelling in Luik in 1930 was er eveneens een klok te zien met kast in RĂ©gence-stijl. Warnon was werkzaam rond 1768 te Namen.

Helaas het de koper van deze klok een zonde begaan: hij verkocht de originele kast los en stak het werk in een kast die 50 jaar ouder is en liet die veilen. Daarom gaan vele klokken naar de galamiezen.

e-mailen op lode.goukens@ugent.be.

On cherche cette pendule pour la documenter. Veuillez nous contacter.

 


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010