HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielContact

Taxatie en bemiddeling

Wat is mijn antieke klok waard?

Veel eigenaars vernemen graag de waarde van een klok of uurwerk. Soms uit nieuwsgierigheid, soms uit noodzaak en heel vaak omdat de fiscus erfenisrechten wenst te innen.

Het is een delicaat onderwerp dat eerlijkheid en discretie vergt. Hoe vaak reageren eigenaars niet met "dan steek ik 'm nog liever in de stoof" (in Nederland bestaat de variant "dan gaat ie in de open haard") of "twintig jaar geleden wou iemand er 200.000 frank voor geven". Toch zal een antieke klok of pendule op de veiling of bij een opkoper meer ontgoochelingen dan meevallers opleveren. Helaas, prijzen zijn tijdopnames en kunnen zowel positief als negatief veranderen. Wat in 1980 hot was is nu bijna onverkoopbaar door de huidige smaak van huisinrichting en wat tien jaar geleden geen hond wou gaat plots 35.000 euro omdat er een superrijke liefhebber de markt teistert.

Er doen ook tal van misverstanden de ronde. Zo menen velen dat staande klokken met touwen die slechts een dag lopen ouder en kostbaarder zijn. Helaas geldt dit slechts voor een enkele klok, de meeste dergelijke klokken zijn gewoon primitieve klokken die juist veel jonger zijn. Zo'n klok voor de armere boer interesseert verzamelaars meestal niet omdat er helemaal niks bijzonders aan is. Ook tal van generaliseringen over de gebruikte metalen ijzer en messing blijken fout.

Er zijn tal van oplossingen. Veel erfgenamen weten niet dat het schenken van cultuurgoederen aan erkende erfgoed-instellingen veel erfenisrechten kan besparen.

e-mailen op lode.goukens@ugent.be.

Для помощи, покупая часы или часы на аукционе.

часовщики, часовщик, Часы

对帮助在拍卖购买时钟或表。

對幫助採購拍賣的時鐘或錶。

Voor restauratietips kijk hier.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011

Volgen op Google Buzz