HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

Willem Sprakel

Nep Sprakelklok uit zwarte woud

bekende naam op rommel

In Brussel staat een staande klok te koop met een interessante naam erop. Helaas is de naam niet de Willem Sprakel (Spraekel) uit Haarlem, maar de meer dan 50 jaar later in Zutphen werkende naamgenoot. Dat zou op zich geen probleem zijn ware het niet dat het uurwerk een schwarzwalder is die mooi tussen twee messingplaatjes verstopt zit. Wellicht om wie in de kap kijkt te misleiden. Kortom hier is een knoeier of vervalser aan het werk die achteloze kopers op de veiling wil belazeren. Een klok die er uit moet zien als uit de 18de eeuw, maar met brol uit de twintigste eeuw goed verstopt.

Het veilinghuis durft zelfs te melden "Petite horloge de parquet en noyer richement décorée d'une marqueterie florale. Mouvement avec les phases de la lune signé Willem Sprakel à Sutphen. Travail hollandais. Epoque : XVIIIème. H.:186cm. " Terwijl na uitvoerige contacten telefonisch en per e-mail: de volgende uitleg kwam:

marquetterie"... cette horloge est passée à la vacation du 15 novembre dernier avec une estimation de 2000 à 2500 euros,et n'a pas été vendue.
Elle n'a pas été vendue car elle n'avait prcisément pas son mouvement d'origine,et que si le propiriétaire de ce bien le possédait nous n'arions pas hésité à le lui demander et à le présenter en vente avec"ce"mouvement.
Voilà donc la raison pour laquelle nous "la"présentons avec une estimation basse de 1000 euros.
Veuillez agréer Monsieur,l'expression de nos sentiments respectueux.
"

Nog straffer is dat de kast helemaal niet notelaar (noyer) is en dat de maanfase helemaal niet kan draaien. De Romeinen wisten het al: caveat emptor. Koper wees op uw hoede. De koper bleek trouwens bereid om 2300 euro plus nog eens opgeld en kosten neer te tellen voor een mooie kleine kast (waar misschien ook aan gerotzooid werd). Maar waar vindt hij een los uurwerk van Willem Sprakel dat dateert van rond 1730-1740 en waar alles aan zit om maanfase te herstellen en de klok verantwoord te restaureren?

Naar deze kast en wijzerplaat zijn we op zoek om te onderzoeken.

Wie iets zijn steentje wil bijdragen mag ons altijd contacteren.


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010

Volgen op Google Buzz