HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

SotiauSotiauRenacle-Nicolas Sotiau (Liège 1749 - Paris 1791)

Luikse uurwerkmaker in Parijs

Sotiau maker van de bekende pendule met Chinees

Sotiau was net als de tien jaar jongere Kinable een topuurwerkmaker in Parijs. Zijn klokken waren erg modieus (nu dus natuurlijk onwaarschijnlijk gedemodeerd). Sommige van zijn klokken zoals de pendule met de Chinees (zie uiterst rechts) zijn onbetaalbaar, andere vinden geen kopers.

De hiernaast afgebeelde tafelregulatoren kwamen recent op de markt. Maar Sotiau is toch vooral gekend van de vuurvergulde pendules in zeer exuberante Louis XVI-stijl. Sotiau was trouwens niet de enige Waalse uurwerkmaker in de Parijse haute horlogerie. Ook Sironval uit Herve of Kinable, LHoest en Sarton uit Luik rondden er omtrent die tijd hun Parijse opleiding af. Sotiau

Sotiau handelde trouwens vaak met dezelfde leveranciers als Kinable. Zijn leveranciers van wijzerplaten in email zijn gekend: Joseph Coteau (1740-1801) en Etienne Gobin (beter gekend als Dubuisson (circa 1731- circa 1815). De klokkasten kwamen onder andere van François Rémond en Pierre-Philippe Thomire.

De hiernaast getoonde regulateur loopt veertien dagen en de geschilderde cartouches van Joseph Coteau (1740-1801) zijn erg herkenbaar (met de bekende signatuur Coteau onder de 6 uur).

Sotiau was de zoon van een Luikse handelaar en verwierf het diploma van maître horloger op 24 juni 1782. Hij kocht de functie van Horologer de Mgr le Dauphin (de kroonprins, de zoon van Louis XVI). Volgens Jean Dominique Augarde in zijn boek Les Ouvriers du Temps was Sotiau een van de bekendste klokkenmakers in Paris. Hij werkt met bekende handelaren zoals Darnault en Daguerre die zijn werk verkochten aan de Europese gekroonde hoofden. Klanten waren: Louis XVI, Marie-Antoinette, de prinsessen Victoire en Adelaïde (dochter van de overleden koning Louis XV), de prins van Wales (de latere George IV) enzovoort. De Spaanse ambassadeur die Merlin meenam naar Londen was eveneens een klant bij Sotiau.

Wie iets heeft van Kinable, Merlin, Sotiau, Sironval, Lhoest (L'Hoest) of Sarton en zijn steentje wil bijdragen mag ons altijd contacteren.

gezocht: een aparte Kinable


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010