HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

Hubert Sarton

een cartel met rare handtekening

Sartonleverde Ducommun cartels via Sarton

Onlangs verscheen er een cartel van Hubert Sarton op een veiling in Verviers. De signatuur was erg raar want de N bleek geinverteerd. Dit is een typische fout als de wijzerplaat met tampondruk (tampografie) bedrukt is. Werd dit gedaan eind 18de eeuw?

signature Sarton

De klok werd afgehamerd op 2000 euro. Enig nader onderzoek roept toch twee vragen op:

  1. klopt de signatuur?
  2. wie maakte ze?

De signatuur is volgens de veilingmeester ok. Ook Axel Somers, de bekende antiquair te Luik en Sarton-kenner, zag er geen graten in, maar hemzelf interesseerde de consoleklok niet. Hij wou echter geen prijsindicatie geven. De maker van de wijzerplaat heeft een foutje gemaakt jammer.

Sarton of DucommunHet kastje en console van de consoleklok bleken overschilderd in een olijfgroen dat op corne verte moet lijken. Hoogstwaarschijnlijk staan er lelijke bloemen onder. Typisch voor consoleklokken uit Neuchâtel. Het uurwerk draagt zelf geen zichtbare signatuur en is geheel identiek aan de uurwerken in cartels van Ducommun. Degelijk, maar seriewerk. De wijzers zijn dan weer wel typisch Sarton.

De familie Ducommun en in het bijzonder François Ducommun zijn niet de eerste de beste uurwerkmakers. Uit onderzoek van Joseph Flores is trouwens ook al gebleken dat Sarton productie uitbesteedde aan Dubois & Fils. Een mooi voorbeeld van een cartel van Ducommun staat op pagina 81 van Pendules neuchâteloises van de Zwitserse fantast/deskundige Alfred Chapuis.

 

 

andere pagina's over Hubert Sarton en cartels: 1 - 2 - 3 - 4

over Neuchâtel: 1

Wie foto's of objecten heeft uit dezelfde periode en van 18de eeuwse makers zoals Sarton, De Beefe, Jaquet, Conrard, Ronge... mag altijd contact opnemen.


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010