HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRatsmaRootsBibliofielBillardAnsembourgContact

Henri Rongé

Henri RongéOp een veiling in Brussel werd onlangs een prachthorloge verkocht gesigneerd "Henri Ronge A Liege 999". Hoewel de buitenkast wat sleets oogde, was het zakhorloge compleet met sleutel buitenkast in zilver enz. Het zakhorloge had de typische afmetingen van een Frans of Hollands horloge uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Het uurwek zag er eerder Nederlands uit.

Henri RongeDe mooie champleve wijzerplaat, mooi ajourgezaagde zilveren kasten, die wel een tikje van elkaar afweken qua decoratie. Leuk was dat er een sonnerie in zat die op een bel in de binnenkast slaat zoals bij andere Luikse makers uit de periode 1730-1760 ook voorkomt. Alleen is het serienummer 999 wel erg verontrustend. Niet zozeer omwille van het te mooie nummer, maar tevens omwille van de vraag waar die andere 998 uurwerken dan gebleven zouden zijn? Van Ronge hebben de auteurs van deze site al een paar objecten gedocumenteerd gaande van een simpele Luikse meidenklok, een sedanklok, een tafelklok in Hollandse stijl, een Luikse staande klok (die acht dagen loopt en op de kast na zeer Engels of Hollands lijkt). Van Henri Ronge is bitter weinig geweten. De familie Ronge waren wapenhandelaars en gezien de heterogene produkten zou men kunnen aannemen dat Ronge inkocht, signeerde en doorverkocht.

De onderzoekers zijn dan ook ontzettend nieuwsgierig naar objecten van deze niet als klokkenmaker geregistreerde Luikenaar. Neem gerust contact op.

Chacun est invité d'envoyer des images, des informations etc sur les horlogers belges (wallons et flamands) et leurs travaux.


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010