HOME

René Dekeyser uit LeuvenRené Dekeyser

Kunstschilder René Dekeyser (1883-1936) was stichtend lid van de Cercle Royal Artistique/Koninklijke Kunstkring van Leuven. De werking van deze vereniging bestond voornamelijk uit het organiseren van groepstentoonstellingen.

Tussen 15 en 29 oktober 1922 stelden Adolf Van Elstraete en René Dekeyser tentoon in de Zwarte Zustersstraat te Leuven. Dekeyser exposeerde stadsgezichten en plattelandse landschappen uit de omgeving (nrs. 36 à 52); Van Elstraete toonde een reeks stadsgezichten van vóór de vernieling: van 1914 "Oeuvres de la Série des Tableaux et Aquarelles du Vieux-Louvain" (nrs. 1 à 35), samen met lithografische bewerkingen ervan, én een "Série de dessins originaux et aquarelles. Ruines de Louvain (1914)".

In 1924 volgde een tentoonstelling waar Leo Van Buyten in 1988 een artikel over schreef in Brabantse Folklore n° 260. Tot zeker in 1946 volgden tentoonstellingen.

Dekeyser

Dekeyser was net als de graficus Ferdinand Giele leraar aan de kunstacademie van Leuven. Eén van zijn bekendste leerlingen is Tsjang uit Kuifje en de Blauwe Lotus. De jonge Chinese kunstenaar Tchang Tchong-jen (张充仁1, 1907-1998) knoopte een hechte vriendschap aan met Hergé. Léon Gosset, de aalmoezenier van de Chinese studenten in Leuven, probeerde Hergé een genuanceerd beeld van de Chinezen te geven en bracht hem in contact met Tchang. Uit deze ontmoeting ontstond een vriendschap die meer dan vijftig jaar zou voortduren. Hoe innig de vriendschap was blijkt uit het feit dat de vriend-voor-het-leven die Kuifje in China ontmoet Tchang Tchong-jen heet. In Kuifje in Tibet ontmoeten ze elkaar opnieuw. De Blauwe Lotus was een keerpunt in het oeuvre van Hergé dat tot dusver teerde op paternalistische krantenberichten. Onnozelheden zoals Fu-Manchu of de Chinezen veel later in Nero beging Hergé niet dankzij schetsen en diepgaande gesprekken met Tchang. Tchang werd een beroemde beeldhouwer en maakte onder andere en borstbeeld van de Chinese leider Deng Xiaoping in 1994 en van de stripminnende Franse president François Mitterrand (in 1988). Mitterand coqueteerde vooral met Hugo Pratt en met de Chinese architect Pei (van de piramide in het Louvre). Tchang wordt in 1985 Frans staatsburger.Hergé

Dekeysers bosgezichten of zoals Miel Frantzen het in de Volkswil schreef tere herfstindrukken van vooral Heverleebos zijn meestal relatief klein 20 bij 30 cm. In 1935 koopt de Stad Leuven na een tentoonstelling van Dekeyser het werk "Herfst op de Parnassusberg" aan. Helaas zal dit schilderij wel bij de werken zitten du Museum M verkocht of die verdwenen uit hun depot.

Hoewel Dekeyser zelf de voorkeur aan bladerenweelde gaf springen nu vooral zijn portretten in aquarel van hoofdzakelijk Leuvense dames uit de bourgeoisie op. Ze zijn groot en van en prachtige kwaliteit. De aquareltechniek past uitmuntend bij de jurken uit de jaren 20 en 30. Elke portret kan als het ware dienstdoen als afbeelding op de kaft van een Agatha Christie met Hercule Poirot.

 

Overzicht kunstschilders

We zoek meerdere voorbeelden van René Dekeyser voor een tentoonstelling neem gerust contact op.

e-mailen op lode.goukens@ugent.be

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2013