HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRatsmaRootsBibliofielBillardInkoopContact

Tjeert Ratsma

Staand horloge met animatie in secondenring

Tjeert Ratsma horlogemaker te HarlingenTjeert Ratsma

Het Rijselse veilinghuis Mercier bracht op 13/2/2011 het volgende staand horloge van Tjeert Ratsma weer onder de hamer omdat de koper van 2/5/2010 blijkbaar niet kon betalen. Raar? Mercier & Cie doet blijkbaar alles met de Franse slag. Wie zich online en via e-mail aanmeldt om telefonisch te bieden, bellen ze gewoonweg niet.

Na de vorige verkoop (waar ik na afloop pas achter kwam) vroeg ik foto's of de mogelijkheid dat ze de koper mijn gegevens gaven om de klok te documenteren. Helaas geen foto's en ze hadden de koper zogezegd de gegevens gegeven. Flauwekul natuurlijk want de klok stond al die tijd gewoon in hun depot en ze gaven zelfs niet door dat ie opnieuw verkocht zou worden! Je zal bij zo'n club maar iets laten veilen.Ratsma

 

Er was duidelijk werk aan de kast. Hier en daar een barstje, een deukje enz. Wat zo boeiend kan zijn aan dit model is dat plaatje dat door de cijferring van de secondenwijzer loopt. Wie weet wat het is mag altijd een seintje geven.

Bijzonder aan deze klok is dat hij gesigneerd is "Tjeert Ratsma Amsterdam". Dit helpt bij het dateren aangezien Ratsma na zijn huwelijk naar Harlingen terugkeerde. De klok dateert dus zeker van voor 1743.

Uit kunsthistorische interesse is de auteur steeds op zoek naar klokken en horloges van Tjeert Ratsma en Barrity. Aarzel niet om een berichtje te sturen als u er een exemplaar wil laten documenteren.

 

Ratsma: pagina 1 - pagina 2 - pagina 3


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010