HOMEKlokkenmakersFromanteelDe BeefeRatsmaBibliofielInkoopContact

Belgische opticiens

Bragavooral bloei door barometers en thermometers in 19e eeuw

Een opticien of optieker verkocht wel meer dan brillen en monocles. Bijvoorbeeld barometers of thermometers. Maar ook horlogemakers zoals De Kemel verkochten brilletjes naast marinechronometers of klokken. Bij de opkomst van de fotografie kon de 19e-eeuwse liefhebber van camera's ook terecht bij de opticien of de apotheker.

De twee bekendste namen in Antwerpen zijn Aghte en Brand. De meeste producten waren Franse of Duitse import, maar een enkele keer duikt er een op het eerste zicht uniek stuk op.

Op de Meirbrug (Pont du Meir) 9 zat Aguste Aghte in 1890 en op de Meirbrug 10 zat Gustave Brand. De gebroeders Brand zaten ook een tijd als Brand frères op de Meirbrug 2. In 1845 verwierven de gebroeders Marc en Antoine Brand een octrooi als fotografen op een soort kalotypie (negatief beeld op papier waarmee je oneindig veel positieve afdrukken kon maken). Zij waren ook de belangrijkste vroege daguerrotypisten in Brussel. S. en G. Brand waren opticien du roi in Antwerpen, Oostende en Brussel. Aghte (J) & fils stond dan weer te boek als klokkenmakers op hetzelfde adres als Auguste. Aghte duikt ook op in de Leopoldstraat 49. In 1838 specialiseerden de gebroeders Brand zich nog als ingenieurs-opticiens in glaswerk voor scheikundig gebruik. In Gent deed F. Braga in de Veldstraat 65 (rue des Champs) goede zaken als opticien de l'université. Braga bouwde zelfs pneumatische machines en manometers voor experimenten. Minder bekend is Hyppolite Delcarte uit Brussel (28, rue des Eperonniers) of F.E. De Caesemaeker (Koningstraat 2; rue Royale).

Dikwijls zijn de barometers op een mooi gestoken stuk eik, mahonie of palissander gemonteerd.

Hiernaast staat een prachtige 19e-eeuwse porseleinkaart afgebeeld van Braga.

Later meer

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011