HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielContact

opgelet voor oplichters

Ook bij de veilinghuizen zitten oplichters en knoeiers. Een goed voorbeeld is DVC uit Gent en Antwerpen. Een klant zet daar twee staande klokken af en ontvangt een consignatiebon met beschrijving en daarop de limietprijs van 500 euro per stuk. Na enige tijd verschijnt de catalogus online en tot overmaat van ramp blijken ze de kasten en de uurwerken (die nochtans van etiketten voorzien waren) verwisseld te hebben zodat beide klokken er uitzien als slechte huwelijken. De maten van de uurwerken en de kasten zouden toch duidelijk moeten zijn. Onbegrijpelijk dat dit fout loopt. het moet haast wel moedwil zijn. De klant mailt het veilinghuis. DVC meldt dat het onmiddellijk in orde gemaakt zal worden. De foto's blijven echter op de site staan zodat de verkoop al geschaad wordt noch voor de veiling start. Het veilinghuis blijkt ook geen verstand te hebben van antiek en vat op de site gewoon samen wat de klant hun vertelde.

Veertien dagen na de veiling neemt de klant contact op want de algemene voorwaarden bepalen dat na 14 dagen betaald zal worden en DVC hield zich niet aan de eigen regels. DVC meldt droogjes dat de ene klok voor 297,50 euro verkocht werd en de andere niet. De klant protesteert dat de mahonie-kast alleen al meer waard was, maar DVC beweert dat het nu eenmaal zo is. Dat ze zullen overschrijven. Een maand later heeft de klant zijn geld en zijn klokken nog steeds niet ontvangen. Na nog enkele e-mails en telefoontjes volgt een cheque per post van 297,50 euro (dat ze de rekeningnummer, iban en bic hebben telt blijkbaar niet). Over de tweede klok geen kik. DVC meent dat de kous zo af is. De klant is genoodzaakt om een advocaat op de zaak te zetten.

De klant had minstens 2 x 500 euro moeten krijgen of de klokken hadden ingehouden moeten worden. Licht het veilinghuis DVC de boel hier bewust op of is het gewoon grove incompetentie?

Dergelijke veilinghuizen plukken op die manier erfgenamen kaal waar de notaris de antiek uit de nalatenschap laat veilen. Er is geen expertise aanwezig, de promotie van de veiling deugt niet en blijkbaar moeten ze de boel ook nog bedriegen.

We hebben trouwens ook een pagina over vervalsingen en een pagina over gestolen aantiek!

Volgen op Google Buzz

e-mailen op lode.goukens@ugent.be.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011