HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielInkoopContact

Nicolas De Beefegezocht staande klok Nicolas De Beefe

In de catalogus van de tentoonstelling De Tijdmeting in Belgische Verzamelingen uit 1984 staat een staande klok van Nicolas De Beefe.

De auteur slaat echter de bal net als bij de klok van François De Beefe compleet mis bij de beschrijving. Zo is Nicolas geen zoon van Gilles maar zijn broer. (Die fout door fout overschrijven wordt wel vaker gemaakt zie bijvoorbeeld Sint-Truiden of Hasselt.) Nicolas werkte als uurwerkmaker in Mechelen. Los van de wederom foute genealogie van de vermeende maker, schrijft hij "van uitzonderlijk goede makelij". Wie reeds een paar dozijn klokken van Nicolas De Beefe zag zoals ondergetekende leest hierin een grove belediging ten aanzien van Nicolas De Beefe.

werk Nicolas De BeefeDeze staande klok bevat een carillon. Het handelsmerk van de familie De Beefe. De klok bevat een Hollands slagwerk met twee bellen waarbij de uren en halve uren op aparte bellen geslagen worden. Om twee uur slaat het werk twee keer op de grote bel en om halftwee twee keer op de kleine bel. Wie Nederlands praat begrijpt dit meteen. Het carillon bestaat uit 11 bellen met 3 hamers per bel. Dus 33 noten! Nergens vermeldt de auteur hoeveel melodiën er op de rol staan.

Het werk lijkt op andere werken met carillon van de familie De Beefe en op gelijkaardige carillons van bijvoorbeeld streekgenoot Grondal.

Naar dat uurwerk zijn we op zoek. Een andere Nicolas De Beefe die we zoeken kan u hier en hier bekijken.

 

e-mailen op lode.goukens@ugent.be

On cherche cette pendule pour la documenter. Veuillez nous contacter.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011