HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

John-Joseph Merlin (17/9/1735 –4/5/1803)

MerlinMerlin uurwerkmaker en uitvinder uit Hoei

inspirator van Charles Babbage

De Waalse uurwerkmaker Jean Joseph Merlin uit Hoei (Huy) begon zijn internationale loopbaan in Parijs. In 1760 trok hij in het gevolg van de Spaanse ambassadeur naar Londen. In Londen trad hij in dienst van de befaamde goudsmid James Cox. Voor Cox bouwde hij de bekende zilveren zwaan. Naderhand opende Merlin zijn eigen museum met daarin o.a. een prachtige automaat van een dansende dame. De achtjarige Charles Babbage mocht met Merlin een kijkje achter de schermen nemen en verwierf vele decennia later de dansende dame. Babbage toonde de automaat van Merlin graag samen met zijn Difference Engine. In vele handboeken staat de Difference Engine als eerste computer.

Als uitvinder en instrumentenbouwer had Merlin blijkbaar veel in zijn mars. De inline rolschaatsen, een voorloper van de pianola, koetsen en de uitzondelrijke barokke cello van soliste Sarah Freiberg dragen zijn naam. Een klavecimbel/pianoforte, gedateerd 1780, wordt bewaard in München in het Deutsches Museum. Het pianomechanisme is omgedraaid met hamers die de snaren van boven betokkelen; pedalen maken actie mogelijk op het gedeelte piano. Daarbij was er een dispositief gemonteerd dat de registratie toeliet op papierrollen van de gespeelde stukken.

Zijn vriend en schilder Thomas Gainsborough maakte een wereldberoemd portret van Merlin. Het hangt in Kenwood House dat het kocht van de prinses Hohenlohe-Langenburg voor 44.800 Pond in 1983. De Earl of Mansfield kocht ooit een uitvinding genaamde 'Balance Sanctorius' en zo'n instrument houdt Merlin in zijn linkerhand op het portret van Gainsborough.

 

Wie iets heeft van Merlin, Sotiau of Cox en zijn steentje wil bijdragen mag ons altijd contacteren.

 


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010