HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

Matthias Rosius (Mathieu Rossius)

RosiusLuikse uurwerkmaker

actief te Luik

De Waalse uurwerkmaker Matthias Rosius is de vader van de beroemde Henri Rossius. De opbouw van zijn werk verschilt aanzienlijk van dat van zijn zoon, maar qua meubels blijkt de kwaliteit van hetzelfde niveau. Het uurwerkmechanisme is vrij eenvoudig te herkennen bij Mathieu Rossius omdat hij duidelijk uit een andere traditie komt dan sommige tijdgenoten.

15/12/2013 werd bij Rops te Namen een prachtige staande klok geveild van Mathieu Rossius waarnaar we op zoek zijn om ze te documenteren. Hoewel de wijzerplaat duidelijk mankementen vertoont en de messing ring rond het signatuurschildje (ecusson) twijfel doet rijzen over de echtheid moet nader onderzoek uitwijzen of hier geknoeid werd of niet. De kast is niettemin absolute topkwaliteit. De afslag was met 5800 ruim 5000 euro boven de schatting van de veiling, maar logisch als het uurwerk dat achter de wijzerplaat zit vroeg is.

Dit uurwerk en kast zouden we graag grondig onderzoeken. Wie iets heeft van Rosius en zijn steentje wil bijdragen mag ons altijd contacteren. Een boeiend artikel over Rossius en zijn atelier van Goukens verscheen in 2013 in UURologisch Nieuws. Het is raadpleegbaar in de leeszaal van de Koninklijke Bibliotheek.

 


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010