HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRatsmaRootsBibliofielInkoopContact

Gerrit Knip

Amsterdamse klokkenmaker levert aan het hof in Brussel.

Gerrit KnipIn 2008 was er een inbraak in het Museum van het Nederlandse Uurwerk te Zaandam.In de nacht van 8 op 9 augustus forceerden inbrekers brutaal de deur van het historische gebouw op de Zaanse Schans.

Ondanks het alarm en een snelle interventie wisten de dieven met twee waardevolle tafelklokken aan de haal te gaan. De eerste tafelklok droeg de signatuur Gt Knip. Dus G(erri)t Knip en Zoon, Amsterdam (circa 1755).

De klok heeft gaand- en slagwerk, datumaanduiding, maanfase enz.

Het gaand werk bestaat uit platines met horizontale ankergang en slinger. De loopduur is een week.De constructie is met veertrommel en snek. Een beschilderde wijzerplaat met verzilverde messing cijferring. De uitzonderlijke schildering toont amourtjes (engeltjes) met vanitassymbolen zoals zandloper en zeis. In de rechterbovenhoek houdt het amourtje dan weer een ring als symbool voor eeuwigheid. De bloementuil op korenbundels stelt dan weer lente en zomer voor en de druiven en schaatsen de herfst en de winter. Wie de klok tegenkomt neemt best contact op met het museum.

De tweede klok is van de bekende Steven Hoogendijk, Rotterdam (circa 1735) en had gaandwerk, slagwerk, datumaanduiding... De kast is van gezwart peren en van een uitzonderlijke kwaliteit. Hoogendijk

Gaand werk: Platines met horizontale ankergang en slinger. Achtdagenwerk. Veertrommel en snek. Verzilverde cijferring. Vergulde hoekstukken (ecoinçons of spandrels) en toogstukken. Datumaanduiding. Slagwerk: Franse slag (op één bel), zaagslagwerk, hendel voor slaan/niet slaan. Pinakels in de vorm van eikels op de kast.

Karel Van Lorreinen was een verlicht vorst en erg geliefd bij de inwoners. De Leuvense postbode Hous schrijft in zijn dagboek erg liefdevol over de broer van de keizerin. Karel stimuleerde overigens de wetenschappen en de techniek. Zijn inventaris van klokken na zijn overlijden is imposant en bevatte zowel werk uit de Oostenrijkse Nederlanden, het Prins-Bisdom Luik als horlogerie-centra zoals Parijs, Londen en Amsterdam. Waaronder een Knip.

Wie documenten of autografen over Karel van Lorreinen (Charles de Lorraine) heeft mag me altijd contacteren. Het is vooral de bedoeling zijn relaties met klokkenmakers, literatoren en instrumentenmakers te documenteren. Enkele namen: Nicolas Raingo uit Mons, De Meure uit Brussel, Verlinden uit Gent...

Lijst gestolen klokken


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010