HOMEClockmakersFromanteelDe BeefeBiblioMerlinInkoopContact

replica of valse signatuur

klavicorde met zicht op Luik gesigneerd Joseph Bernard

BJoseph Bernardij Mosan veilden ze op 16 januari een boeiend instrument: een clavichorde of klavicorde. Bij het bekijken van het instrument dacht ondergetekende dat het een square piano was, maar het veilinghuis zei klavicorde en zo ziet het er ook uit (maar de toetsen en snaren lijken op piano). De klavicorde was een ontzettend belangrijk type instrument in de geschiedenis van de muziek en nu helaas door de piano compleet verdrongen. Volgens Bach ideaal voor organisten om te oefenen. Ludwig van Beethoven bezat een reisklavicorde.

De geveilde klavicorde ziet er uit zoals een klassiek model, maar er is iets vreemds mee aan de hand. De binnenkant van het deksel is beschilderd zoals bij een clavecimbel of een cembalo. De beschildering is echter te naïef en te impressionistisch om het werk van een 18e of 19e eeuwse te zijn. De signatuur op de schildering is Joseph Bernard. Deze laatste is een beruchte vioolbouwer uit Luik waar mythes over de ronde doen. Joseph Bernard stamt uit een familie van pianostemmers die een bloeiende handel in Gentse piano's hadden. Hij stierf in 1941 op 29 jarige leeftijd, maar naslagwerken citeren honderden violen en cello's van zijn hand. Kenners betwijfelen deze familielegende die wellicht uit commerciële overwegingen ontstond.

De vraag is nu of dit instrument een Luiks of Vlaamse instrument is dat door Joseph Bernard werd gestemd en gepimpt of dat het een replica is van zijn hand. Boeiend zijn de toetsen die in ivoor of een soort eboniet zijn (dus geen zwarte ebbenhouten toetsen). De kast lijkt kersenhout of fruithout gecombineerd met naaldbomenhout. De snaren leken tamelijk recent (50 jaar oud of zo), maar aan een messingsnaar zie je zo maar niet hoe oud ze is. Het vakje voor het gereedschap geeft aan de binnenkant de indruk dat het instrument niet antiek is.

De klavicorde werd afgehamerd op 500 euro. Hetzij een hoge prijs, hetzij een koopje. Als het een replica uit de jaren dertig is dan kan het een goed instrument blijken na restauratie. Of Bernard het maakte blijft dan de vraag. Als het een authentiek 18e of 19e Luiks instrument is dan is het uitzonderlijk Belgisch stukje erfgoed dat door de grafitti van Bernard (een knullig nageschilderd zicht op Luik uit het boek Les délices du Pays de Liége) gevandaliseerd werd.

Volgens het MIM is het een piano carré of square piano.

Visitez le lien du Concours de piano de Liège.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2013