HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

KinotP. Kinot

kasten met mijterkap

Hiernaast staat een foto van een klok gesigneerd P. Kinot A Huy. De de maker was actief rond 1772 (datering op de platine van een andere klok) en maakte minstens drie klokken die in een eiken kast zitten met de opvallende bisschopsmijter zoals hiernaast.

De kwaliteit van zijn werk is naar Luikseof Zuid-Nederlandse maatstaven in die periode goed tot zeer goed.

Recent kwamen enkele staande klokken van Kinot op de veilingmarkt. Bij Vanderkindere in Brussel, bij Legros in Verviers (in Luikse regence kast en met een uurwerk met maanfase) en bij Christies in Amsterdam (in kast met mijterkap). De hamerprijzen varieerden enorm. En nu dus een prachtexemplaar bij Mosan in Luik. Het staand horloge bij Mosan werd afgehamerd op 950 euro wat voor een Luikse klok veel lijkt, maar voor een uurwerk van deze kwaliteit, dat 8 dagen loopt en dat bovendien in zijn kast thuishoort eigenlijk een koopje. Over de schoonheid van de kap valt te twisten, maar dit was duur spul van hoge kwaliteit in de tweede helft van de achttiende eeuw en eigenlijk verdient zo'n eigenzinnige maker beter bekend te zijn.

Wie meer informatie, foto's en dergelijke heeft over Kinot en Kinon uit Hoei (Huy) wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen.

Anyone who knows where find this clock would be very helpful in telling us.

e-mailen op lode.goukens@ugent.be.

On cherche cette pendule pour la documenter. Veuillez nous contacter.

 


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010