HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

KinableDieudonné Kinable (19/9/1764- circa 1830)

Luikse uurwerkmaker in Parijs

Kinable grootste afnemer klokkenkasten in porselein van Sèvres

De Waalse uurwerkmaker Dieudonné Kinable werkte zijn hele loopbaan in Parijs. Hij had een zaak in het Palais Royal. Net op het moment dat hij als een vrij zelfstandig uurwerkmaker van pakweg 25 jaar begint, breekt de revolutie uit. Het Palais Royal wordt de place to be voor de revolutionairen. Interessante tijden, maar voor een winkel met klokken die vooral in kasten van duur porselein zitten allicht een nachtmerrie. Met zijn voornaam zat het ook al niet mee. Dus signeert hij eerst D.D. Kinable, om vervolgens enkel zijn aparte Luikse achternaam te gebruiken.Kinable

Kinable zat trouwens niet als enige Waalse uurwerkmaker op die plek. Ook de broers Thomas en Noël Christian Théodore Joseph Sironval uit Herve, LHoest en Dieudonné Sarton uit Luik ronden er omtrent die tijd hun Parijse opleiding af. Ook Sironval blijft in Parijs en opent een winkel te Palais Royal no 142. LHoest (L'Hoest) vestigt zich de Faubourg St. Honoré nummer 92.

Kinable kocht tussen 1795 en 1797 13 verschillende modellen in Sèvres en tegen 1806 had hij nog eens 14 andere soorten klokkenkasten besteld in de porseleinfabriek. In zijn winkel in het Palais Royal no 131 verkocht Kinable ook skeletklokken, waarvan een groot aantal in de meest luxueuze kasten van email. Tijdens de terreur werkte hij vanuit het Palais Égalité nº 138 (zelfde adres, maar revolutionaire naam). Zijn leveranciers van wijzerplaten zijn en email zijn gekend: Joseph Coteau (1740-1801) en Etienne Gobin (beter gekend als Dubuisson (circa 1731- circa 1815).

Wie iets heeft van Kinable, Sironval, Sotiau of Sarton en zijn steentje wil bijdragen mag ons altijd contacteren.

In UUrologisch Nieuws (jaargang 11 nr 4 november 2012) staat een artikel over Kinable door Lode Goukens.

gezocht: een aparte Kinable


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010