HOMEKlokkenmakersDe BeefeBiblioInkoop † Contact

Hendricus Joltrain

stadhorlogiemaker

Over Henri Joltrain was een klokkenmaker te Antwerpen. De familienaam is in België compleet uitgestorven. Begin achttiende eeuw kwam de naam in het Naamse, Waals-Brabant en natuurlijk Antwerpen voor.

Over Hendrik Joltrain is bijzonder weinig geweten en in diverse naslagwerken wordt bovendien de naam fout getranscribeerd als Foltrain.

De automatische speeltrommel van de beiaard in de St.-Gumaruskerk te Lier is een merkwaardig en uniek stuk van de Antwerpenaar Hendrik Joltrain (1712). Het is een bronzen trommel met een dubbele reeks melodieën (door het verspringen van het klavier boven de trommel). De trommel draait elk uur dus twee keer volledig. Sommige historici beweren dat het de eerste “springtrommel” is die ooit werd gebouwd. Er zouden er nog volgen in Middelburg (1715, vernield in 1940), Hasselt (1752), Sint-Truiden (1754) en Luik (St.-Pauluskathedraal, 1756). De trommel is voorzien van 22.120 gaten om toonstiften te versteken.

Hendrik Joltrain verkocht ook klokken, maar het is niet duidelijk of dit enkel handel was (ingekocht en gesigneerd) of eigen makelijk. Verder onderzoek moet dit uitwijzen. Bij deze dan ook een oproep om objecten te kunnen documenteren.

On cherche cette pendule pour la documenter. Veuillez nous contacter.

 

Volgen op Google Buzz

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011