HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielInkoopContact

cartel van Jean François De Beefe?

J Fr. Beefe

Op 16 november veilde Vanderkindere een cartel met daarin een uurwerk van J. François De Beefe A Liege.

Van de uurwerkmaker Jean François. De Beefe is zeer veel geweten. Onder andere dat hij zelf bijna geen klokken maakte, maar ze wellicht inkocht in Frankrijk en doorverkocht.

Niettegenstaande verwarren velen (bewust) J. Fr De Beefe A Liege met zijn twintig jaar oudere broer François De Beefe a Maestricht, terwijl dit zowel qua datering als qua stamboomonderzoek volstrekt uitgesloten blijkt. Stylistisch gezien slaat het ook nergens op.

De zakhorloges kocht Jean-François De Beefe dan weer bij Zwitserse manufacturen en sommige van die verkoopboeken bestaan nog. Zelf pleitte De Beefe ook voor het opzetten van een manufactuur in Luik. Hij steunde het project van Nicolas Jaquet die wezen wou inzetten als goedkope werkkrachten in een horlogefabriek. Dit leidde tot conflicten met Sarton en andere uurwerkmakers.

De geveilde cartel heeft enkele problematische merkwaardigheden. Zo is de email wijzerplaat niet gesigneerd. De kast is duidelijk Frans en laat voor werk van J. Fran├žois De Beefe. Enkele ontoewijsbare gaten in de behuizing roepen vragen op of beide het leven samen begonnen.

J Fr De beefe

Het uurwerk daarentegen ziet er fantastisch uit.

Momenteel staan er her en der ZEER twijfelachtige klokken, pendules enzovoort gesigneerd met de naam De Beefe te koop. Als u twijfelt roep dan gerust onze hulp in!

e-mailen op lode.goukens@ugent.be.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2010