HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

gezocht fiamminghi

Adriano: Vlaming die in 1558 zich als klokkenmaker vestigde te Rome en een huis kocht.

Antonini, Daniello: geboren in Udine 16/7/1588 was leerling van Galileo en kwam in 1611 naar Vlaanderen.Hij stuurde in 4 februari 1612 een brief uit Brussel naar Galileo Galilei.

Argè, Giacomo: was een Vlaming (of Waal) die in 1666 en klokkenwinkel had "alla Maddalena" te Rome.

Bassano, Francesco: Vlaming uit het diocees Kamerijk. Maakte voor 30 ecu een groot horloge (orologium magnum) voor de Apostolische kamer en dit binnen de maand en met een garantie van twee jaar. 5 januari 1560 negen jaar later verbleef hij nog steeds in Rome. (Ook wel Francesco Bassiano fiammingo orologiaro). Elders "Boccianus de Cambray flander horologiarus".

Egidio: Vlaming genaamd Gilles die in 1616 leerling werd in de zaak van Antonio Pola te Rome. Egidio bekwam ook de meesterstitel in Rome. "Egidio fiammengo ologiere".

Ertel, Andrea: De Vlaamse klokkenmaker van de paus. In de Vaticaanse registers staat dat Andrea Ertelli op 1 oktober 1648 betaald werd. Stierf wellicht in 1658.

Ertel, Antonio: Eveneens klokkenmaker van de paus. Ontving zijn factuur op 15 april 1673.

Ertel, Mattia: Volgde in januari 1659 zijn vader Andrea op als klokkenmaker van de paus. 17/10/1670 ontving hij een bescheiden betaling voor zijn diensten. In 1673 deed ie opnieuw werk voor de Apostolische Stoel.

Ertel, Appio Antonio: Stierf in Rome als vijftigjarige in 1686.

Ertel, Marino: G. Vivanti, antiquair in Rome bezat ooit een pendule uit de zeventiende eeuw.

Giovanni: Hertogelijke ingenieur uit Antwerpen die door Cosimo Pugliani uit Siena in 1593 naar Italië werd gehaald. Ontzettend belangrijk omdat hij een compleet carillon uit Vlaanderen naar Ferrara bracht. Hij voegde bronzen beelden toe van hertog Borso en markies Nicolò. Waarschijnlijk met automaten.

Giovanni: Vlaming (mogelijk genaamd Janssens) die in 1557 in Rome strafvermindering kreeg. Waarvoor hij gekerkerd was is onbekend. Hij wordt orologiario genoemd.

Gonon, Giovanni Batista: Luikse klokkenmaker in Milaan midden zeventiende eeuw.

Lombard, Pierre: Kamerheer van Filips de Goede. Kwam uit Bergen (Mons) en maakte tussen 1420 en 1436 meerdere uurwerken. Vermoedelijk van Italiaanse origine vanwege zijn naam de Lombard.

Pietro, Martino: Antwerpenaar die de wijzerplaat van het openbaar uurwerk in Perugia renoveerde in 1594.

Pola, Antonio: Uit Verona baatte vanaf 1610 een winkel uit op het eiland San Bartolomeo. Egidio de Vlaming was zijn medewerker. 8 mei 1620 benoemde Paulus V hem tot beheerder van de klokken in het pauselijk paleis.

Van der Hurcht, Johann: leefde in Rome midden 15de eeuw.

Widman (Widemann, Wynman), Jacob: Antwerpenaar, actief in tweede helft zestiende eeuw. Verbleef enkele in jaren in Mantua.

Zelandino, Guglielmo: Zou in 1335 in Milaan een torenuurwerk gemaakt hebben. Een werk van hem uit 1402 zou in 1530 aan Keizer Karel gegeven zijn.

 

Verder waren er klokkenmakers wiens naam onduidelijk overgeleverd werd zoals Carlo Pippi of Carlo Filippo die op 21 mei 1624 betaald werd voor een torenuurwerk. Later in 1688 duikt Bastiano Pippi op die penningen graveert. Idem wat betreft Raynero Bruch, Bruc of Bruchus. Meester Gaspare uit het Vlaamse Matton (?) wonende te Roma bij Minerva was in 1566 een geroemd uurwerkmaker.

De klokkenmakers maakten svegliatoio of wekkers, maar in Italiƫ zelf kwam de klokkenmakerij nooit echt van de grond.

 

Anyone who knows where find this clock would be very helpful in telling us.

 

e-mailen op lode.goukens@ugent.be.

On cherche cette pendule pour la documenter. Veuillez nous contacter.

 


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010