HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

Andreas Nicolas Hubin (Hoei 1734 - Luik 26/2/1820)

uitvinder van de scriptographe

André Hubin12 maart 2012 veilde men in Luik een staande klok van Andre Hubin horlogeur a Huy. De prijs lag erg hoog namelijk 5800 euro plus kosten. Waarom zoveel geld voor een staande klok waar werk aan is? Simpel: het is een klok met meerdere speciale functies of complicaties. Ten eerste is er de datum met kalender bestaande uit maand, seizoen, dierenriem, maanfase, maanleeftijd en equatie van de zon (dit is het verschil tussen de lengte van de uren volgens de zon en de regelmatige uren van de klok). Anderzijds bevatte de klok iets vreemds. Zo voegde de andere bekende klokkenmaker uit Hoei, P. Kinot een slagwerk toe. Het lelijk gat in de cijferring op de VIII is daar het gevolg van. Dat P. Kinot zijn mechaniek signeerde en dateerde (1774) is dan weer erg leuk. Kinot is ook waarschijnlijk diegene die de wekker sloopte en het gat in de wijzerplaat netjes opvulde met een plaatje met een gegraveerde zonnebloem (moesten alle klokkenmakers die wekkers wegnamen dit maar gedaan hebben!). De materiaalkeuze voor de platines is bij Kinot messing (laiton) en bij Hubin ijzer.

Helaas vertoonde de eiken kast enkele ernstige mankementen, zoals een niet originele pet op de kap. Ook aan de voet van de kast was geprutst. Dat de kast zo log en zelfs een beetje lomp is, heeft wellicht te maken met het feit dat meerdere zaken er op wijzen dat de klok een zeer lange loopduur lijkt te hebben (een maand tot een jaar?).

Al deze factoren plus de mooie gravering van de signatuur op de wijzerplaat rechtvaardigen eigenlijk een export-verbod betreft cultureel patrimonium, maar Wallonië is blijkbaar Frankrijk of Spanje niet en als het voorwerp geen 50.000 euro waard is dan bestaat er geen regeling! Voor opmerkingen hierover kan men Patrice Tartevelle van de Franstalige Gemeenschap e-mailen.

Wie was de maker van deze vrij unieke Luikse (of Hoeise) klok?

In Letter- en Staatkundig Dagblad van vrijdag 3 maart 1820 te Gent staat een overlijdensbericht van Andreas Nicolas Hubin.

Hubin

De uitleg is een beetje gek want Julien Le Roy stierf in 1759 en dat zou betekenen dat Hubin de uitvinding deed voor zijn 25. De nictographe van Julien Le Roy was een soort mécanographe. De definitie in oude woordenboeken is "instrument appelé nictographe ou pupitre-régulateur, propre à faire écrire les aveugles comme les clairvoyans"

Pas in 1760 opende in Parijs het eerste instituut voor doofstommen en bracht l'abbé de l'Epée zijn befaamde handenalfabet uit. Hubin woonde te Hoei en was volgens een advertentie in de Gazette de Liege van 1765 actief in de rue de la Grienge in het pand genaamd in de Groenen Draak (Dragon verd). Wie meer weet over de schrijfmachine van Hubin wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen

Wie iets heeft van Hubin en zijn steentje wil bijdragen mag ons altijd contacteren.


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010