HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielInkoopContact

HildeyardThomas Hildeyard: Jezuïet, astronoom en klokkenmaker

Thomas Hildeyard (1690 - 1746) was leraar aan het Engels college van Luik. Deze briljante jezuïet werkte verder als astronoom en hij bouwde het uurwerk in de toren van het college.

Hij publiceerde in 1726 het boek "Description d'une horloge nouvellement inventée". Een jaar later volgde Chronometrum mirabile Leodiense: being a most curious clock.

Thomas Hildeyard werd geboren in Londen in 1690. Na zijn studies in Engeland trekt hij naar Luik waar de Britse jezuïeten zich sedert 1614 hadden teruggetrokken. Ander centra waren de universiteit van Dowaai (Douai) en de Frans-Vlaamse stad Saint-Omer. Over het wel en wee van de katholieke priesters die na hun opleiding in de Zuidelijke Nederlanden als ondergrondse priesters naar Engeland trokken schreef Alice Hogge een uitmuntend boek: God's Secret Agents.(Het boek gaat wel over een periode decennia voor Hildeyard).

Na zijn vervolmaking in de theologie werd hij priester gewijd in 1716. Hij helpt de Luikenaren aan de stoommachines en onderhield contact met de belangrijkste geleerden van zijn tijd. Zijn astronomische tafelklok (zie afbeelding) bevindt zich in de collectie van de Spaanse koning. Bezoek de Spaanse koninklijke collectie.

e-mailen op lode.goukens@ugent.be

On cherche le travail de Hildeyard pour la documenter. Veuillez nous contacter.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011