HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

Urbain Herquin

een religieuse in schildpad

Urbain Herquin een boeiend mysterieUrbain Herquin à Paris

Onlangs kwam ik op een veiling enkele boeiende uurwerken tegen. Helaas waren er een paar telefonische bieders die ook de waarde inzagen van beide uurwerken. Geen van de twee uurwerken was in zeer goede staat.

 

HerquinHet eerste stuk was een tafelklok in schildpad. Een zogenaamde pendule religieuse. Prachtig maar met een paar breuken in het fronton van de kast. Het uurwerk zelf was zeer fraai, maar er was aan geprutst om het slagwerk aan te passen. De schijf lag er los in tezamen met tal van sleutels en de ruitjes.

pendule religieusependule religieusependule religieuse

De maker Urbain Herquin uit Parijs staat in geen enkel door mij geraadpleegd boek of genealogische databank vermeld. Spijtig, het moet ooit een pracht van een tafelklok geweest zijn. Wel wordt een Hubert Herquin vermeld in een inventaris van een erfenis. 13 juni 1738 staat in de inventaris van de nalatenschap van Antoine Crozat (1655-1738): 'une autre pendulle faite par Hubert Herquin à Paris dans sa boette et sur son pied à consolle ouvrage de Boulle, écaille filets et ornemens de cuivre doré" 1 Indien dit klokje dus uit de entourage van Boulle komt dan heeft het museale waarde en valt het absoluut te vermijden dat een vrolijke uurwerkmaker of meubelrestaurator het compleet gaat verknoeien.Davoser Holzräderuhr

Davosser UhrHet tweede stuk was een Davosser Uhr die op 50 euro geschat werd. De veiling wist niet dat het klokje uit Davos kwam. Gewichten en dergelijke ontbraken en er had houtworm in de voorste plank (wijzerplaat) gezeten. Alle verf was er af gewassen en een slimmerik had er Romeinse cijfers op geschilderd, maar de 4 was als IV geschilderd in plaats van als IIII.

Davosser Uhr

Het arme klokje had duidelijk in de regen gelegen en alle verf is er ooit tot op het laatste likje afgespoeld. De ramshoorns op de wijzerplaat zijn apart (meestal zijn die net omgekeerd zodat we hier van steenbokhoorns kunnen praten). Wat zou een onderzoek met speciale infraroodcamera opleveren? Zou de naam Abraham Am Buel (Ambuel) verschijnen? Een datum van rond 1717?

Davosser UhrDe koper deed wel een zaak. 700 euro plus kosten voor een klokje dat in Zwitserland snel tussen de 5000 en 10.000 euro geveild wordt. Dit soort klokjes werden tussen eind zeventiende eeuw en circa 1820 gebouwd. Na 1820 kocht de lokale bevolking industrieel vervaardigde klokken uit het Zwarte Woud. Wat dit betreft zijn er parallelen met de Luikse en Vlaamse uurwerken.

Hoewel beide uurwerken niet tot het voorwerp van deze monografie behoren, wekten ze mijn interesse.. Wie iets heeft en zijn steentje wil bijdragen mag ons altijd contacteren.

Over beide klokken verscheen een boeiend artikel in Uurologisch Nieuws van het UURwerkgezelschap.


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010