HOMEKlokkenmakersDe BeefeBiblioInkoopContact

vuurvergulde penduleHanset

verkocht voor 900 euro plus kosten

In Brussel hamerde Horta op 6/12/2011 een prachtig voorbeeld van een vuurvergulde pendule af op 900 euro. Erg veel naar de prijzen van tegenwoordig, zeker wetende dat deze klok in zeer slechte staat was.

Een signatuur van een Belgische "maker" op de wijzerplaat "J. Jh. Hanset hr de la cour a Bruxelles". Leuk en altijd goed voor een hogere prijs. De kwaliteit van de de kast en de klok is goed, maar een restauratie drong zich op en dat loopt al snel op tot duizenden euro's of een veelvoud van de waarde. Vooral het vuurvergulden is tegenwoordig onbetaalbaar.

Nu zit er wel een valsstrik aan de signatuur. De verkoper was uiteraard niet de maker (die zat in Parijs) en de Hanset werkte zowel voor de Nederlandse koning als voor Leopold I. Dus "de la cour" slaat op het hof en niet op de koning. De Nederlandse verzamelaar springt natuurlijk een gat in de lucht want deze maker werkte voor Willem I en Willem II.

De weduwe bleef actief als Vve Hanset in de Trapstraat en op de Sablon was er Hanset-Cadet. Deze laatste was Jean-Baptiste Hanset zijn jongere broer die op de Grote Zavel een atelier en winkel bezat.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2010