HOMEKlokkenmakersDe BeefeBiblioInkoopContact

wandklok van F. Goemans

verkocht voor 550 euro plus kosten

GoemansIn Brussel veilde Vanderkindere op 10/10/2012 een prachtig voorbeeld van een eenvoudige cartel uit de Oostenrijkse Nederlanden.

Beschrijving: Pendule de style Louis XVI en bois sculpté à patine blanc cassé et or. Mouvement signé F. Goemans à Louvain. Epoque : fin XVIIIème. (Manques et *). H.:45.5cm.

Voor een keer een veilinghuis dat een juiste stylistische beschrijving geeft. Al staat de signatuur op de wijzerplaat en niet op het uurwerk (mouvement). Jammer genoeg scheelden er een paar zaken aan de klok. Zo ontbrak de console om de klok aan de muur te hangen.

De kast uit hout miste uiteraard wat verf, maar ook enkele ornamenten links en rechts boven de deur. Het masker achter de deur hing raar in de kast, maar dat zijn voor een conscientieuze restaurator geen onoverkomelijke en dure herstellingen. De wijzerplaat vertoonde heel erge beschadigingen aan het email waar niet echt een logische verklaring voor te geven valt en wat wel moeilijker te restauren is wil de wijzerplaat er achteraf niet te nieuw uit zien.

Het uurwerk in de kast is gelukkig nog het originele. Helaas ontbreekt de spillegang en de gaffel met slinger enz. Het uurwerk heeft geen slagwerk, noch bellen. Die zaten er oorspronkelijk ook niet op. Dit komt in de Oostenrijkse Nederlanden in de tweede helft van de 18de eeuw vaker voor (net als in Oostenrijk en Zuid-Duitsland). Ofwel hadden de mensen een trekrepetitie in hun slaapkamerklok ofwel helemaal geen slagwerk. Uiteraard zou een dergelijke cartel met trekrepetitie zelfs in deze staat veel meer waard zijn. Nu maar hopen dat de koper het uurwerk niet verrestaureert en de kast niet zonder nadenken in het goud schildert.

Niettemin een prachtig voorbeeld van een Zuid-Nederlandse cartel (dus een wandklok die op een console staat die aan de muur hangt). Op een aantal gravures in Brusselse boeken van tijdens de verlichting is dit soort klokje goed te zien.

Naar dergelijke studie-objecten zijn we steeds op zoek.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2010