HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielInkoopContact

Gezocht en gevonden cartel Gilles De Beefe

De BeefeSedert de jaren 80 was er in het nationale kunstpatrimonium een cartel zoek die veel weg heeft van een pendule religieuse met als opschrift De Mi Regla Mi Valor en die zou gesigneerd zijn door Gilles De Beefe. Ons rest enkel een kleurenfoto. Vorm en concept zijn erg afwijkend van bekende cartels die gesigneerd en gedateerd zijn door Gilles De Beefe of zijn zonen. Daarom ook dat de auteur dezer de foto voor enkele jaren had afgedaan als nonsens en de klok gecatalogeerd bij de valse signaturen of vervalsingen. Omdat er recent enkele zoekopdrachten via Google bij ons terechtkwamen met de string "pendule religieuse gilles de beefe" zetten we dit ding toch online. Wie weet duikt het ding op.

Markant aan deze cartel (waar slechts 1 foto van is) zijn:

Het opschrift wordt reeds door Jacobus Boschius in Symbolographia sive de arte symbolica sermones septem uitgegeven te Augsburg in 1702 vermeld als gravure in een klein horologium met edelstenen. Qua emblematica zou de opschrift kunnen kloppen qua datering, maar Gilles De Beefe liep wel nog in korte broek toen dit boek verscheen en de spreuk is behoorlijk zeldzaam, maar wel toepasselijk. Exact hetzelfde ornament met exact dezelfde spreuk De Mi Regla Mi Valor staat op een wijzerplaat van een vreemde Engelse staande klok van Francis Gregg van rond 1730.

Enerzijds komt dit model "religieuse" wel in bepaalde streken van Duitsland, Lotharingen en Zwitserland voor, maar met heel andere wijzerplaten. Enkele anachronismen zijn ook ontrustbarend, maar enkel studie kan uitsluitsel bieden.

De foto is eigendom van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

De pendule staat momenteel bij een antiquair. Netjes gerestaureerd, maar er werden wel een paar dingen veranderd, zoals o.a. het toevoegen van chic uitziend blauw lapis lazuli inlegwerk. Restauratie ja, fantasietjes om de boel te pimpen: NEE!

e-mailen op lode.goukens@ugent.be.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011