HOMEKlokkenmakersDe BeefeBiblioInkoopContact

bracket clock met carillon

verkocht voor 11.000 GBP bij Clevendon op 24/11/2001

FromanteelIn Bristol werd een mooie bracket clock van Fromanteel & Clarke van rond 1700 verkocht. De kast had enkele beschadigingen en het uurwerk zelf had ondanks de bewering dat het pas de derde eigenaar was die het verkocht vele aanpassingen en beschadigingen. Niettemin blijft het een prachtige klok temeer omdat de van origine Vlaamse (franstalige weliswaar) familie wel vaker uitpakte met carillons. Deze bracket clock bevatte een carillon met 8 bellen en meerdere hamers per bel. Let ook op het touwtje van de repetitie. In welke mate de 8 bellen een melodie spelen of enkel de functie van quarter repeater spelen kan de veilingmeester niet zeggen. De kwartieren slaat de tafelklok op de gewone bel.

De koper was een anonieme Internet-koper. De man mag zich wel op nog eens 10.000 euro aan restauraties voorbereiden. De fineer achter de basket was lelijk toegetakeld. De snek was compleet gemangeld en lopen zal de klok in deze toestand nooit. De achterplatine die zeer mooi is lijkt trouwens een gatenkaas, dus een of ander "klokkenmaker" heeft deze prachtige tafelklok van een museaal stuk herleid tot een bouwpakket.

De koper zal met veilingkosten wellicht 13255 pond moeten neertellen voor zijn kapotte klok. Nu maar hopen dat de koper de klok niet verder laat verknoeien.

Ahasuerus Jr. stierf in Amsterdam in 1703. Abraham en zijn schoonzoon Christopher Clarke gebruikten vanaf 1694 de naam Fromanteel & Clarke. Na 1703 werkte geen enkele klokkenmaker met de naam Fromanteel in de Nederlanden. Het bedrijf bleef nog jaren actief onder hun naam.

Op 19 juni 2011 werd in Engeland een staande klok van Fromanteel & Clarke geveild. Lees meer.

In het nummer 11/1 van Tijdschriftstaat een boeiend artikel over de familie Fromanteel en hun herkomst.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2010