HOMEKlokkenmakersDe BeefeBiblioInkoopContact

De Fromanteels, klokkenmakers

 

De Fromanteels waren een belangrijke en invloedrijke klokkenmakers

Fromanteel AmsterdamHet is altijd plezant om tijdens research op nieuwe gegevens te stuiten. Zeker als het over de Fromanteels gaat. De scoop komt echter in het boek. In afwachting een kort stukje genealogie en enkele foto's van een Fromanteel:

  1. Ahasuerus Fromanteel was een van de eerste fabrikanten van klokken met een slinger volgens de uitvinding van Huygens. Na 1663 hing hij niet meer af van de Clockmakers' Company. Hoewel hij eerst processen had gevoerd om binnen de gilde van de smeden een apart charter voor de uurwerkmakers te vormen, bekwam hij dat hij kon bouwen en verkopen zonder aan een gilde verbonden te zijn. Op zich opmerkelijk. Hij lag constant overhoop met de ouderwetse gilde en sommige jaloerse collega's. Terwijl Ahasuerus Fromanteel de vader was van drie klokkenmakers (John, Abraham en David) was zijn invloed op het metier wereldwijd. Zeker Engelse auteurs rekenen Fromanteel samen met Thomas Tompion en George Graham tot de "fathers of English clockmaking". Ahasuerus Fromanteel stierf in 1693 op 85-jarige leeftijd.
  2. John Fromanteel, zoon van Ahasuerus spendeerde een deel van een leertijd in Den Haag bij Salomon Coster. John Fromanteel werd een Freeman in de Clockmakers Company in 1663. Hij werkte in Engeland tot rond 1680 waarna hij en zijn broer Ahasuerus II naar Amsterdam trokken om daar de familiezaak uit te te breiden.
  3. Ahasuerus Fromanteel II, zelf ook een beroemd klokkenmaker, bouwde een aantal belangrijke klokken waaronder in 1693 een exemplaar voor de Deense koningin.

Ahasuerus Jr. stierf in Amsterdam in 1703. Abraham en zijn schoonzoon Christopher Clarke gebruikten vanaf 1694 de naam Fromanteel & Clarke. Na 1703 werkte geen enkele klokkenmaker met de naam Fromanteel in de Nederlanden. Het bedrijf bleef nog jaren actief onder hun naam.

Op 19 juni 2011 werd in Engeland een Fromanteel & Clarke geveild. Lees meer.

In het nummer 11/1 van Tijdschriftstaat een boeiend artikel over de familie Fromanteel en hun herkomst.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2010