HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielInkoopContact

Opgelet voor misbruik bekende NAMEN

ransonetEen jaar geleden vroeg iemand via deze site uitleg over de hiernaast afgebeelde klok. De persoon had geen flauw benul. Hij kreeg een datering, uitleg en geschatte marktwaarde. Zes maanden later stond de klok te koop op een veilingsite en met een belachelijk hoge prijs (vier a vijf keer hoger dan aangeven met voorbeelden van enkele veilingen uit 2011). Toen we de verkoper hierop wezen maakte de Limburgse verkoper de schatter (die gratis en vriendelijk uitleg had gegeven) uit voor rotte vis.

Bovendien is de signatuur op de eglomisee (als het tenminste de originele schildering blijkt) ZEER twijfelachtig. Ook in de 17de, 18de en 19de eeuw zette men vaak bekende namen om goedkope rommel. In het geval van deze klok zou men de staande klok met een Luikse meidenklok erin nog het voordeel van de twijfel kunnen geven, al was in 1880 de beroemde klokkenmaker Michel-Joseph Ransonet één van de tentoongestelde bekende Belgen ter gelegenheid van de cinquantenaire. Ransonet was in 1830 trouwens al lang overleden en begraven.

De staande klok die hier aangeboden wordt is een massaproduct uit de 19de eeuw! Technisch gezien dus zelfs geen antiek. Qua technologie is de klok ook helemaal niet bijzonder!

Voor andere nepperds zie de namaaklijst.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011