HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielInkoopContact

nep G. De Beefvee op marktplaat

namaak

Op Markplaats.nl staat een nepperd uit "een inboedel" met kast en al.

Werkelijk alles deugt niet. Ten eerste de signatuur: De Beefve. Die spelling komt in die familie hoegenaamd niet voor maar wel in boeken van circa 1920.

De hoekornamenten dateren van de periode na de Franse revolutie en beelden de "vermoorde" koning Louis XVI en diens echtgenote Marie-Antoinette uit. Datering ergens tussen 1815 en 1840. Wel van Luikse makelijk. De tinnen (?) cijferring is van zeer minderwaardige kwaliteit en terug te vinden op rommeluurwerken uit 19de eeuwse namaak antiek. Allicht meer lood dan tin en de gravering is beneden alle niveau. Hetzelfde geldt voor de ecusson (de spelling van Liége klopt omdat pas in 1948 de Luikse gemeenteraad besliste om Liège te spellen zoals de Fransen). De bouten door de ecoinçons en de écusson zijn ronduit belachelijk. Dit uurwerk lijkt van een kilometer nog niet op een authentieke. De mechaniek is een Luikse massaproductie van het goedkoopste soort.

De wijzers deugen al evenmin en zijn eveneens uit de 19de eeuw. Erg vervelend want Gilles de Beefe fils komt in geen enkele bron van na 1793 voor. Bovendien zijn de wijzers uit messing. Dit uurwerk is dus ofwel een namaak uit de periode 1830-1920 voor een meubel in Luikse regence stijl (messing wijzers). De klassieke reactie bij twijfel over echtheid is AFBLIJVEN.

Voor nep-klokken kijk op fake op veiling of op de namaaklijst.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011