HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielInkoopContact

De Beefe op 2dehands.be en eBay

fake De Beefe

Sommige vervalsingen zijn een samenraapsel van ogenschijnlijk boeiende wrakken van klokken, andere zijn dan weer opzettelijk smerig gemaakt om op een complete klok in slechte staat te lijken.

Het volgende voorbeeld is echter een twijfelgeval.

De klok verscheen eerst op eBay bij een verkoper uit Eupen en nadat die erop gewezen was dat de klok vals was nog een keer op 2dehands bij dezelfde verkoper maar dan uit Raeren.

De staat van de klok is in tegenstelling tot de staat van de katrol en de ketting en bepaalde onderdelen in het uurwerk veel te smerig om normaal te zijn. Ofwel is alles smerig ofwel niks. Om zoveel corrosie aan tin en messing te hebben zonder dat het ijzer geroest is noch de messing raderen moeten de omstandigheden bijzonder vreemd zijn. De verkoper zegt het uurwerk gereinigd te hebben en de roest zat er voordien naar verluidt wel op.

De Beefe

Dit uurwerk zou van Gilles De Beefe fils kunnen zijn ware het niet dat de ornamenten op de wijzerplaat problematisch zijn. Als de ecusson geen namaak blijkt dan is het plausibel dat de cijferring en het uurwerk uit de winkel van de familie De Beefe komen. Waarom zijn de ornamenten Engelse stijl en verguld? Waarom past de curve van de dolfijnen dan niet met de ecusson of signatuurschild?

Dan rest er nog het grote probleem van de wijzerplaat. Gewoon gewalst en niet gesmeed en al zeker niet gegraveerd. Een vervanging?

Ook de wijzers zijn niet Luiks en bovendien uit messing. Dit uurwerk is dus ofwel een namaak uit de periode 1830-1920 voor een Luiks buffet in Luikse regence stijl (messing wijzers), ofwel bij elkaar gezocht. De klassieke reactie bij twijfel over echtheid is AFBLIJVEN.

Volgens de verkoper was de originele kast erbij bij de vorige eigenaar, maar opgegeten door de houtworm en zou de klok er zo uit zien omdat ze sedert de eerste wereldoorlog op zolder had gelegen.

Voor nep-klokken kijk op fake op veiling of op de namaaklijst.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011