HOMETentoonstellingDe BeefeKlokkenmakersBibliofielInkoopContact

een fictieve horloger: Jacques De Beefe Jacques De Beefe

Op 12 maart veilde een Luiks veilinghuis een cartel met de signatuur Jacques De Beefe. De prijs was erg hoog namelijk 4000 euro plus kosten voor wie weet wat daar werkelijk op de kast stond. Ten eerste was de klok GEEN De Beefe. Deze naam Jacques De Beefe of Jacobus De Beefe A Liege komt wel vaker voor op allerhande Luikse klokken van circa 1820. Een periode toen er volgens onze research helemaal geen De Beefe meer in Luik actief was als klokkenmaker. Technisch en kwalitatief zijn het ook nooit bijzondere klokken. De geveilde kartel straalde in al haar details uit dat het destijds goedkoop werk was.

De ornamenten zijn goedkoop (de achterkant bekijken volstaat). Het hout is overduidelijk van de categorie appelsienkistjes en dus minderwaardig aan eik of tropische houtsoorten. De naïeve schildering lijkt in niets op de dure afwerking met ebbenhout, rozenhout, schildpad en andere fineren. Het uurwerk is helemaal niet gesigneerd, maar ziet er wel degelijk uit.

Kortom duidelijk een neuchateloise met een Luikse naam. De kans is dus groot dat die pendule Zwitserse import met valse naam is daterend uit het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Een studie van het model van kast kan qua datering behulpzaam zijn.

Wat dan wel weer leuk aan de klok is? Ze is quasi compleet (op een handvatje en een moertje van de slinger na) en het bolglas had een lelijke barst, maar dat is gemakkelijk te vervangen. Op 2 september veilde Rops de cartel opnieuw en dit keer voor 3200 euro plus opgeld. Enig onderzoek wees uit dat een handelaar begin 2012 de neuchateloise kocht en doorverkocht aan een verzamelaar die ze op zijn beurt liet veilen in Luik bij Elysee en dat die koper dit lot en andere loten van de verkoop in Luik nu laat veilen in Namen. Duidelijk met verlies want 5000 euro moeten betalen en zes maanden later 2400 euro ontvangen van een ander veilinghuis is wat men noemt foute business.

e-mailen op lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011