HOMEKlokkenmakersDe BeefeBiblioInkoopContact

carriage clock

verkocht voor 2500 euro plus 22 procent kosten

FromanteelIn Brussel hamerde Vanderkindere op 7/12/2011 een prachtig voorbeeld van een carriage clock in zijn origineel etui af. De schatting was al fors voor een dergelijke klok en dan zeker in België. Niettemin dit exemplaar had alles wat een Belgische verzamelaar zich mag wensen.

Een signatuur van een Belgische "maker" op de wijzerplaat en op de kast. Nu dat levert meestal nog niks op, maar in dit geval was de naam op de wijzerplaat "Demeur hr du roi". De gravering op de kast was : "A. Demeur hgr du roi a Bruxelles". Leuk en altijd goed voor een hogere prijs. De kwaliteit van de reiswekker want dat is een carriage clock natuurlijk bleek ook erg hoog en liefhebbers die het boek van Charles Allix bezitten zullen er ook meteen een naam op kleven..

Nu zit er wel een valsstrik aan de signatuur. De verkoper was uiteraard niet de maker (die zat in Parijs) en de A. Demeur die dit klokje verkocht is niet de beroemde Adrien De Meure, maar een later familielied genaamd Adrien of Albain. De beroemde horloger Adrien Demeure uit de achttiende eeuw liet een bloeiende zaak na en zijn opvolgers namen vanaf 1830 regelmatig deel aan tentoonstellingen en handelsbeurzen. Dit reiswekkertje is een mooi voorbeeld van de Parijse luxegoederen die het huis verkocht. Onderzoek wees uit dat Demeur ook zijn vaste leveranciers had in Parijs (die het binnenwerk, de achterkant van de email en sommige onderdelen van de bekende schouwpendules signeerden). De zakhorloges van circa 1830 met zijn handtekening zijn dan weer van Zwitserse herkomst.

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2010