HOMEKlokkenmakersDe Beefe FromanteelRatsmaRootsBibliofielInkoopContact

De clan De Beefe

Waalse, Vlaamse en Nederlandse klokkenmakers

Gilles De Beefe

Talrijke klokkenmakers in de Lage Landen dragen de naam De Beefe (de Befve). Hun signatuur siert tal van staande klokken, zakhorloges, cartels en torenklokken. De familie is afkomstig van een onooglijke gehuchtje Befve in het land van Herve. In deze streek bestond sedert 1580 een bloeiende steenkoolontginning die de traditionele economische activiteiten zoals het ijzersmeden en het verwerken van de inlandse eik vervoegde. De nabijheid van het Prins-Bisdom Luik, de Zuidelijke Nederlanden en niet in het minst Duitse steden zoals Aken, Düren, Jülich en Keulen zorgden voor een interessante markt. Als burgers vielen ze onder het hertogdom Brabant (waar Befve onder viel), maar dankzij de dubbele statuut van Maastricht (Brabant en Luik) onderhielden ze nauwe banden in beide gebieden.Rensonnet

Sinds 1580 wellicht reeds eerder produceerden familieleden allerhande klokken van een buitengewone kwaliteit. In de 18de eeuw zwierf de familie uit. Aanvankelijk trok Gilles De Beefe naar Luik en zijn kinderen en kleinkinderen vestigden zich als klokkenmaker in Maastricht, Mechelen, Aken, Den Haag... Een ploeg van familieleden en vrienden onder leiding van Gilles De Beefe trok zelfs naar Portugal om twee klokken en twee beiaarden te installeren in de torens van het koninklijke paleis te Mafra. Eén carillon is gerestaureerd en dagelijks te beluisteren.

De BeefeDeze website vormt een kleine aanwezigheid in de marge van het onderzoek en het schrijven van een monografie over de "De Beefe clan". Tevens nodigt de auteur via deze weg iedereen met afbeeldingen, documenten, klokken of instrumenten van de klokkenmakers uit de kring van De Beefe uit om op discrete manier hun gegevens ter beschikking te stellen. Eigenlijke zijn de klokken van alle Belgische klokkenmakers interessant als vergelijkingsmateriaal.

Enkele namen: De Beefe, De Befve, De Beef, Rensonet, Rensonnet, Ransonet, de Neve, Croisier, Deby, Rahier, Buerguet, Knaeps, Nizet, Grondal... meer namen vindt u in de lijst van klokkenmakers. Bekijk ook onze pagina's over de talrijke vervalsingen.

Gezocht


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010