HOMEHorlogersBibliofielContact

Michiel Coigniet

Antwerpse wetenschapper en wiskundige

hoe spreek je de naam uit?

CoignetMichiel Coignet werd in Antwerpen geboren en maakte carriere als wiskundige. De ene bron schrijft dat hij op 24 december 1623 overleed. De andere bron vermeldt dat hij 74 jaar oud werd. Algemeen wordt dus aangenomen dat hij in 1549 geboren werd. Lodovico Guicciardini loofde hem in zijn beschrijving van de Nederlanden: "Michel Coignet, ieune homme de grand esprit et sçavant en mathématique, ainsi qu'il faict voir par sa nouvelle instruction dressée sur l'art de naviger, qu'il a mis sous la presse et en laquelle, oultre plusieurs beaux et utiles instruments par luy inventez, il enseigne aux pilotes et mariniers le moyen de sçavoir prendre au vray la distance des lieues ès voyages qu'ils font du Levant au Ponent, et a contraire, du Ponent au Levant, chose qui iusqu'à présent a esté estimée, n'y ayant en ce voyage aucun but ferme, tel qu'est le pôle, pour s'adresse en navigantz, non-seulement dificile, ains encore impossible, et ce pour ce en est digne de louange et de bonne récompense."

Als meester-wiskundige en ingenieur ontving hij grote bedragen van de aarsthertogin Isabella (infante Isabella). Voor rekening van Albrecht en Isabella kocht hij eerder bij de Antwerpse graveur en uitgever Jean-Baptiste Vrient verschillende kaarten plus een uitgave van de door Vrient gegraveerde en uitgegeven Epitome Theatri Orteliani. Vrient vermeldt Coignet in dat boek in één adem met Gerard Mercator: "nec non Michaelis Coigneti, Mathematici antuerpiani librum de Introductione mathematica in tabulas geographicas, quem anno à Christo nato 1595 Antuerpiae edendum curuait."

Het Tractatus artis navigandi (1581) is wellicht zijn magnum opus, maar zijn opdrachten als leraar van prinsen en auteur van schoolboeken schonken Coignet veel aanzien. De KB heeft een inscriptie van Michiel in een liber amicorum. Michiels vader Aegidius (Gilles of Gilis) was reeds instrumentenmaker te Antwerpen en overleed in 1562. Vermoedelijk is de schilder Gillis met de vleck (Congnet) een andere zoon en dus broer van Michiel. Markant is de samenwerking van Gillis met de bekendste graveur van die tijd Philips Galle (graveur van Plantin en Ortelius). Als deken van het Sint-Lucasgilde vlucht Gillis na de val van Antwerpen in 1585 naar Amstderdam, om na een decennium Amsterdam te sterven in Hamburg.Wat Michiel betreft die lag begraven in de Sint-Jacobskerk te Antwerpen en zoals wel vaker werd ie niet rijk van zijn kennis. Wat er van zijn veertien kinderen uit twee huwelijken voortkwam is nu het vraagstuk?

In Mechelen aan de Vismarkt is dan weer Nicolas Congnet (Quignet) actief als zilversmid tussen 1574 en 1582. De gravering op enkele emmers is bekend. In het Rockoxhuis wordt tijdens de tentoonstelling Het Gulden Cabinet een Antwerpse kunstkabinet of cantoor toegschreven aan Michiel Coignet tentoongesteld.

Wie iets heeft van of over de Cogniets en zijn steentje wil bijdragen mag ons altijd contacteren.

 


© Copyright, all rights reserved, 2010

Volgen op Google Buzz