HOMEHorlogersDe Beefe FromanteelRootsBibliofielBillardInkoopContact

Jacques Cogniet

Antwerpse immigranten te Parijs

hoe spreek je de naam uit?

CognietDe bekende zestiende-eeuwse Antwerpse graveur en instrumentenmaker Michel Cuiniet die o.a. voor Gemma Frisius werkte emigreerde met zijn familie naar Parijs waar de familie Cogniet uitgroeide tot een klokkenmakersgeslacht.

De bekendste is uiteraard Jacques Cogniet (soms foutief Coignet geschreven). Jacques werd aanvaard als meester in 1685. Diens zoon Jean-Baptiste zette de zaak voort en telde vele werknemers waaronder één die zijn weduwe huwde en de zaak voort zetten in het laatste kwart van de achttiende eeuw. Maar eind zeventiende eeuw waren andere familieleden zoals Jean, Antoine enzovoort vooraanstaande leden van het Parijse gilde.

CognietHoe de naam uitgesproken werd blijft een vraagstuk. In Antwerpen schrijft men Coigniet. Zelf signeren ze lantaarnklokken en religieuses Cogniet (KOGNJET uitgesproken). In de gildeboeken schrijven de Parisiens dan weer Coigniet (Kwagnjee).

De markantste klokken zijn de pendules religieuses volgens het ontwerp van Daniel Marot zoals hierboven of bij het Rijksmuseum. Het ontwerp verscheen in 1706 in boekvorm: Nouveaux Liure de Boites de Pendulles (bij het Rijksmuseum hebben ze wat Franse spellingsproblemen zodat ze fouten toevoegen aan een titel die volgens de huidige academische norm al fout geschreven is). De console is een latere toevoeging. De religieuse links dateert van dezelfde periode (tussen 1690 en 1700). Het schildpad is meestel mooi rood zoals bij de Antwerpse kunstkabinetten en de ornamenten zijn veel indrukwekkender dan bij de vroegere religieuses. Vooral de kariatides of de torsos van Zeus behoren tot het mooiste vuurverguld geelgietwerk van de Louis XIV-stijl.

Bij het Sint-Lucasgilde te Antwerpen waren meester Jacus Coigniet (Congnet) en meester Michil Coigniet (medesyn of arts) lid. In 1646 tijdens de onderhandeling over de Vrede van Munster was Matthieu Coignet uit de Thuillerie ambassadeur van Frankrijk bij de Verenigde Provinciën. De diplomaat Martyn Cognet is dan weer bekender van zijn in het Engels verschenen boekje: Politique discourses upon trueth and lying uit 1586. In 1657 stuurt het Franse hof hem naar de Zwitserse kantons.

Wie iets heeft de Cogniets en zijn steentje wil bijdragen mag ons altijd contacteren.

Marot


De Beefe

Gille De Beefe

lode.goukens@ugent.be

© Copyright, all rights reserved, 2010

Volgen op Google Buzz