HOMEKlokkenmakersDe BeefeBiblioInkoopContact

oignon

bijna mooi compleet doch te restaureren

ChildeOp zaterdag 14 april 2012 werd een zogenaamde Franse oignon geveild bij Demade. Een incompetente schatter genaamd Corchepot gaf een foute beschrijving en zeer lage schatting. Toegegeven er is werk aan, maar de kast zit er bij (zonder lederen overtrek), de wijzerplaat heeft een paar kleine beschadigingen en de kloof is beschadigd om het verlies van een radje te verhelpen. Toch is een restauratie best betaalbaar en doenbaar voor een zakhorloge van Baltazar Martinot (Louis XIV). Hamerprijs 1900 euro (schatting 800 euro). De koper zal erg blij zijn want voor 400 tot 1600 euro restauratiekosten heeft ie een oignon van museale waarde!

Martinot

Demade veilde een grote collectie met veel prachtige zakhorloges uit de periode van de vroege Franse revolutie. Helaas ook een hoop vervalsingen uit de 18de en 19de eeuw. Toen werd er ook duchtig nep verkocht en ook de grote namen kwamen er dan op. Corpechot praatte ook ettelijke oude vervalsingen goed waaronder enkele nephorloges getekend Julien Le Roy. Als de expert dat soort beschrijvingen geeft dan is kopen op basis van foto's bijzonder gevaarlijk.

Baltazar Maartinot

Merk op dat het zakhorloge nog met 1 wijzer is. In tegenstelling tot wat Corchepot beweert is de email wijzerplaat origineel en moet dit een extreem dure geweest zijn. Als ie trouwens de plaatjes van de boeken over Franse musea had nagekeken dan zou ie dat moeten weten. De beschadiging is erg beperkt en herstelbaar door een vakvrouw in Frankrijk. Het haaienleer (schildpadleer is verboden) voor de kast kan in Nederland bij de grootste leverancier van leder gekocht worden en door een goede bekleder in een handomdraai op de kast gezet. Of het gaatje in de kloof dicht moet is de vraag maar dat kan met laserlassen. Het ijzeren rondseltje kan een specialist in uurwerkrestauratie bij maken en het kammetje terug op op de steel zetten kan die eveneens al smedend of met laserlassen nadat ie het kammetje veilde.

Wie meer wil weten over dergelijk zak- of borsthorloges mag altijd contact opnemen.

Chacun est invité d'envoyer des images, des informations etc sur des horlogers belges (wallons, flamands et germanophones).

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2010