HOMEKlokkenmakersDe BeefeBiblioInkoop † Contact

De Antwerpse uurwerkmakers

Frix, Van Loock, Van Hoof, De Behaigne, Lion, Aleveyns... 18de eeuwse Antwerpse uurwerkmakers

Op zich leken de Antwerpse uurwerkmakers uit de achttiende eeuw niet zulke vernieuwers als hun collega's uit Amsterdam of Luik. Toch moet de liefhebber niet wanhopen, er bestonden wel degelijk enkele 'horlogers de niveau'. De bekendste namen zijn uiteraard de familie Lion en de familie De Behaigne. Beide families waren ook actief in Leuven. Zo trok een Lion tot in het huidige Limburg om in opdracht van gemeentebesturen of kerkfabrieken het werk van de lokale klokkenmaker te controleren. Dergelijke opdrachten gingen naar grote namen zoals Gilles De Beefe en blijkbaar dus ook naar meester Lion om een De Beefe te controleren.

De familie De Behaigne zou afkomstig zijn uit Bohemen (dat is de betekenis van de naam)., maar dat is complete nonsens. Ze komen gewoon uit Henegouwen waar een gehuchtje is genaamd Behogne. Het bekendste staand horloge van een De Behaigne staat in de universiteit van Leuven.

De auteur van deze site is vooral in andere minder bekende uurwerkmakers geïnteresseerd: Cornelius Van Loock, Francois Frix, Judocus Van Hoof, Petrus Van Hoof en Jacobus Aleveyns. Van de laatste is weinig bekend buiten het feit dat hij in 1694 het uurwerk van de Sint-Jacobskerk onder handen nam. Er circuleert ook een staand horloge in Amsterdamse stijl met zijn signatuur. Francois Frix (of ook wel Frans of Fransois Fricx) werkt dan weer meer in Engelse stijl. Frix komt hoogtswaarschijnlijk uit Waals-Brabant of Henegouwen en het is niet onwaarschijnlijk dat hij familie is van de beroemde Brusselse drukkers en uitgevers zoals Eugene Fricx. In 1753 werd Frix stadsuurwerkmaker van Antwerpenen en bleef dit tot zijn dood in 1766. Meestal signeerde hij met Anvers zoals bijna alle stedelijke uurwerkmakers in het Franse signeerden, maar occassioneel plaatst hij 'Antwerpen' op zijn werk.Van Loock

Cornelius Josephus Van Loock (C.J. Van Loock) werd vrijmeester op 1/9/1781. Hij nam op 12/6/1790 de leerling Joannes Baptista De Roeck. Op 26/7/1792 de leerling Joannes Egidius Wauteleers en op 30/4/1795 Joannes Josephus Caudron. Van Loock woonde in Pelgrimstraat en bleef ongehuwd. Zijn staande klokken vormen op zich niks speciaals, maar ze zijn zeer degelijk gemaakt en wat het grappig maakt is dat zijn maanfasen in het "Antwerps" zijn. Zo heet het laatste kwart bij Van Loock "Leste Quart". De museum Vleeshuis had een staande klok van Van Loock en in het Plantin-Moretus Museum staat er ook een exemplaar. Dit laatste lijkt eigenlijk een anachronisme in de 16de en 17de eeuwse setting, maar de familie Moretus was ten tijde van Van Loock nog actief (er staan trouwens wel meer klokken in het Plantin-Moretus).

Wie uurwerken heeft van Frix, Van Loock, Van Hoof, Aleveyns, Lion of De Behaigne wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen om een beter overzicht te maken van hun werk.

Ondergetekenden wensen eventueel ook werk van Joltrain, Frix, Van Loock, Van Hoof, Bernardi, Biestmans, Aleveyns, Hardy, Van Vliersteyn of De Behaigne te kopen en/of te restaureren.

On cherche ces pendules pour la documenter. Veuillez nous contacter.

Volgen op Google Buzz

lode.goukens@ugent.be

Back to TOP © Copyright, all rights reserved, 2011