Popular economics

 

This page contains a selection of my recent (non-technical) work on contemporary and policy relevant economic issues, such as oped's, columns and presentations - Notice that most material is in Dutch

You can also follow me on Twitter: https://twitter.com/#!/GertPeersman/

******************

Op deze pagina kan je een selectie vinden van opiniestukken en columns die ik heb geschreven, alsook (niet-technische) presentaties en interviews die ik heb gegeven - Dit materiaal is hoofdzakelijk in het Nederlands

Sinds januari 2013 schrijf ik op dinsdag tweewekelijks een column in De Standaard, sinds januari 2016 is dit een maandelijkse column.

Je kan me ook volgen op Twitter: https://twitter.com/#!/GertPeersman/

 

Hoe de euro een handelsoorlog nog pijnlijker maakt

Column in De Standaard (26 juni 2018) over de noodzaak van een herverdelingsmechanisme bij asymmetrische schokken in een muntzone, terwijl we dit niet hebben in de euozone.

Arbeidsdeal: activeren of aanmodderen

Gesprek in programma "Terzake" (30 mei 2018) over de economische prestaties van ons land en het regeringsbeleid (naar aanleiding van onderstaande column).

De regering van gemiste kansen

Column in De Standaard (29 mei 2018) over het regeringsbeleid en de zwakke economische prestaties van ons land bij internationale vergelijkingen.

Over de baksteen en de blaren

Column in De Standaard (17 april 2018) over de zorgwekkende stijging van de schulden van Belgische gezinnen, en de rol die de regering hierin speelt.

Fabeltjes in de pensioenkrant

Column in De Standaard (20 maart 2018) over de betaalbaarheid van de pensioenen, het optrekken van de pensioenleeftijd en de pensioenkrant die de vakbonden verspreid hebben.

Hoezo, historische loonhandicap?

Column in De Standaard (20 februari 2018) waarin ik evaluatie maak van de Belgische loonkostenhandicap. De conclusie is dat er geen historische loonkostenhandicap is die dateert van de periode voor 1996. De lage werkzaamheidsgraad van minder productieve werknemers is daarentegen de werkelijke historische Belgische handicap die moet worden aangepakt.

Het is de schuld van de Duitsers en de Nederlanders

Column in De Standaard (23 januari 2018) over het feit dat overheidsschuld en private sparen communicerende vaten zijn en het probleem van het Europese spaaroverschot.

Opinies verpakt als onderzoek

Column in De Standaard (12 december 2017) over de tendens om de publieke opinie te beïnvloeden met economische studies die methodologisch geen hout snijden en nooit een peer-review proces zouden doorstaan. Onderzoek dat wel dergelijk proces heeft doorgelopen krijgt daarentegen zeer weinig aandacht.

De kop in het zand

Column in De Standaard (14 november 2017) waarin ik argumenteer dat we alsmaar meer terrein verliezen op de economische parameters die er echt toe doen, maar die worden genegeerd, verbloemd of verkeerd geïnterpreteerd.

Het groeirapport van de regering

Column in De Standaard (17 oktober 2017) waarin ik de economische prestaties van de regering vergelijk met het buitenland. Zelden heeft België het zo slecht gedaan in internationaal perspectief.

De regering-Michel is niet de regering die ze beweert te zijn

Interview verschenen in Knack (10 oktober 2017) met een evaluatie van drie jaar regering Michel.

Sanctioneren of activeren, dat is geen keuze

Column in De Standaard (19 september 2017) over het voorstel om langdurige werklozen minder pensioenrechten te laten opbouwen.

Kunstmatige maatregelen blazen de begroting telkens op

Gesprek in programma "Terzake" (17 juli 2017), samen met Rik Van Cauwelaert, over het begrotingsbeleid van de regering Michel.

Zeepbel te koop, bitcoinprijs overeen te komen

Column in De Standaard (26 juni 2017) over het succes van bitcoin.

De pillen van Draghi

Column in De Standaard (30 mei 2017) over de rol van het soepele geldbeleid voor het herstel van de economie.

Bang voor de grote boze robot

Column in De Standaard (2 mei 2017) over de gevolgen van robotisering.

De regering Michel heeft een unieke kans gemist

Interview verschenen in Knack (5 april 2017) met een evaluatie van het sociaal-economisch beleid van de regering Michel.

Beter een investeringsparadijs dan een belastingparadijs

Column in De Standaard (21 maart 2017) over de hervorming van de vennootschapsbelastingen.

De lage rente als ideale zondebok

Column in De Standaard (21 februari 2017) over misverstanden die circuleren over de gevolgen van lage rentevoeten, zoals de mythe dat dit tot meer ongelijkheid en overnames van bedrijven leidt.

De Belgen waren klaar om moeilijke maatregelen te slikken

Dubbelinterview met Caroline Ven in de reeks "Terug naar Poupehan" van De Tijd (18 februari 2017) over de sociaaleconomische problemen en noodzakelijke hervormingen.

Ook de Britten mogen de vruchten plukken

Column in De Standaard (24 januari 2017) over het belang van vrij verkeer van personen indien landen een tariefvrije douane-unie hebben.

Brief aan Johan Van Overtvelt

Het tijdschrift Sampol vroeg mij om halfweg de legislatuur een brief te schrijven aan de minister van financiën met een evaluatie van het eerste deel en een vooruitblijk op het tweede deel.

Natte voeten en gepimpte grafiekjes

Column in De Standaard (20 december 2016) over de systematische voorspellingsfouten bij het opstellen van de begroting.

Knippen, plakken en morrelen

Interview verschenen in Knack (19 december 2016) over de begrotingscontrole van de federale regering.

Meer dan bibbergeld wordt het niet

Column in De Standaard (22 november 2016) over de stijgende aandelenmarkten en rentevoeten in de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen.

Hoe verzoen je water en vuur

Column in De Standaard (18 oktober 2016) over een dual income tax.

Meerwaardebelasting is een symbooldossier dat weinig zal opbrengen

Gesprek in programma "De Afspraak" (12 oktober 2016) over het CD&V voorstel van een meerwaardebelasting op aandelen.

Uitbreiding speculatietaks brengt niets op

Interview verschenen in Trends (12 oktober 2016) over het CD&V voorstel van een meerwaardebelasting op aandelen.

De middenklasse dreigt te verdwijnen

Dubbelinterview met Michel Maus verschenen in De Morgen (8 oktober 2016) over het verdwijnen van jobs door digitalisering, rechtvaardige belastingen, de begroting en andere maatschappelijke uitdagingen.

Het begrotingsevenwicht lijkt een fetish in de wetstraat

Gesprek in programma "Terzake"(29 september 2016) over de moeizame begrotingsonderhandelingen.

Deze regering is er een van woorden, niet van daden

Interview verschenen in De Standaard (24 september 2016) over de begroting en de maatregelen die er zouden moeten genomen worden om het tekort ooit weg te werken.

Regulering maakt banken nog onveiliger

Column in De Standaard (20 september 2016) over het massale verdwijnen van jobs in de financiële sector.

Z-Talk Polspoel met Gert Peersman

Studiogesprek in programma "Z-talk Polspoel" (2 juli 2016) over de Brexit.

Hoe Piketty de Brexit had kunnen voorkomen

Column in De Standaard (26 juni 2016) over de Brexit.

Een beetje meer technocratie, graag

Column in De Standaard (31 mei 2016) waarin ik argumenteer dat onze huidige institutionele structuur gegroeid is in een macro-economische context die tot het verleden behoort, en niet geschikt is om de nieuwe macro-economische uitdagingen aan te pakken. Aanpassingen dringen zich op.

Sparen kan gevaarlijk zijn

Column in De Standaard (3 mei 2016) over de misverstanden die er bestaan over sparen: meer sparen is bijvoorbeeld niet beter voor het milieu, terwijl het schade aan de medemens kan berokkenen.

Creatief met cijfers

Column in De Standaard (22 maart 2016) over het verschil tussen overheidsjobs en private jobs, en de artificiële daling van het overheidsbeslag.

Heeft het nog wel zin om je geld op je spaarboekje te laten staan?

Gesprek (met Koen De Leus) in programma De Zevende Dag (13 maart 2016) over het beleid van de Europese Centrale Bank.

Een omslag in het beleid? Business as usual, dat is het

Interview verschenen in De Standaard (12 maart 2016) over de begroting en het sociaaleconomische beleid van de regering Michel.

Versoepeling van het beleid van de ECB

Interview in radio 1 programma De Wereld Vandaag (10 maart 2016) over de versoepeling van het beleid van de Europese Centrale Bank.

Beleid ECB heeft diepe recessie afgewend

Interview verschenen in De Standaard (26 februari 2016) over de effectiviteit van het onconventionele beleid van de ECB sinds het uitbreken van de crisis.

De pensioenleeftijd moet nu al omhoog

Column in De Standaard (23 februari 2016) over de fundamentele problemen van de begroting. Die zal deze (ne volgende) legislatuur nooit in evenwicht geraken.

Zo gek zijn de markten niet

Column in De Standaard (26 januari 2016) over de link tussen olieprijzen en beurzen.

Als de geldpersen weer stille staan

Tweewekelijkse column in De Standaard (15 december 2015) over de manier waarop de Federal Reserve het geld dat ze de voorbije jaren in de economie gepompt hebben er terug moeten uithalen, en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

De boemerang van de deflatie

Tweewekelijkse column in De Standaard (1 december 2015) over het boemerangeffect van de communicatie van de ECB over het bestrijden van deflatie.

Oliejunkies bis

Tweewekelijkse column in De Standaard (17 november 2015) over de vraag waarom de lage olieprijs er maar niet in slaagt om de Europese economie te stimuleren.

Oliejunkies

Tweewekelijkse column in De Standaard (3 november 2015) over de oorzaak van de volatiele oliekoers de afgelopen jaren. Het gedrag van zowel olieconsumenten als -producenten is fundamenteel gewijzigd. Beide partijen reageren nog nauwelijks op prijsprikkels, waardoor er geen stabiliserende marktwerking meer is.

ECB heeft met haar opkoopprogramma recessie en deflatie in Europa voorkomen

Interview verschenen in Financieel Dagblad (21 oktober 2015) over het opkopen van overheidsobligaties door de ECB.

Speculatietaks? Champagne!

Tweewekelijkse column in De Standaard (20 oktober 2015) over de nieuwe speculatietaks. Die zal de staatskas niet spijzen, geen gekheden uit het financiële systeem halen en de beleggers pesten. Enkel beleggingsfondsen en dito vennootschappen worden er beter van.

Boekhouders met een kaarsje

Tweewekelijkse column in De Standaard (6 oktober 2015) over gebrek aan overheidsinvesteringen en tanende productiviteit. Enkel een uitgavenshift op de Vlaamse begroting kan ons uit de impasse halen.

Geen disruptie, maar eruptie

Tweewekelijkse column in De Standaard (22 september 2015) over de gevolgen van technologische vooruitgang, robotisering en immigratie op de werkgelegenheid.

De grootverdieners zijn de winnaars van de taxshift

Tweewekelijkse column in De Standaard (8 september 2015) waarin ik uitleg dat cijfervoorbeelden die circuleren over de gevolgen van de taxshift geen hout snijden. De feitelijke winnaars zijn de werknemers, en dan vooral die in het hogere loonsegment.

8 vuistregels voor eerlijkere belastingen

Interview (met André Decoster en Michel Maus) verschenen in Knack (16 juli 2015) over de taxshift.

Pensioenkost blijft systematisch onderschat

Debat in programma "Z-talk Goossens" (2 juli 2015) over de vergrijzingskost.

Pokeren met groei

Tweewekelijkse column in De Standaard (30 juni 2015) over de economische gevolgen voor Europa en Griekenland van een aanslepende Griekse sage en een eventuele Grexit.

Grexit is een drama voor Griekenland

Gesprek in het programma "Terzake" (29 juni 2015) over de gevolgen van een faillissement of Grexit van Griekenland.

Europa moet investeren in de Griekse economie

Gesprek in "Het Journaal" (21 juni 2015) over Griekenland. Wat moet er gebeuren om de Griekse economie terug op de rails te krijgen.

De regels van een muntunie

Tweewekelijkse column in De Standaard (16 juni 2015) over Griekenland. Wat moet er precies gebeuren indien je de regels van een muntunie toepast?

Hoe de speltheorie de economie deugd kan doen

Tweewekelijkse column in De Standaard (2 juni 2015) waarin ik naar aanleiding van het overlijden van John Nash de speltheorie toepas op de actualiteit.

Belgisch masochisme

Tweewekelijkse column in De Standaard (19 mei 2015) waarin ik argumenteer dat ons belastingsysteem neerkomt op een transfer naar het buitenland.

Helfie voor de studiedienst

Tweewekelijkse column in De Standaard (5 mei 2015) waarin ik pleit voor investeringen in studiediensten van politieke partijen in plaats van imagocampagnes.

Wie zonder zonde is

Tweewekelijkse column in De Standaard (21 april 2015) waarin ik argumenteer dat de berichtgeving in de kranten over de lage rente en beurshausse zeer kort door de bocht is. De rol van het geldbeleid van de ECB wordt serieus overschat. De rente zou sowieso nul of negatief zijn.

Tax shift moet over 8 à 10 miljard gaan, alles onder 5 miljard is in de marge

Gesprek in het programma "De ochtend" (20 april 2015) over hoe en waarom van een tax shift.

De truc met de begroting

Tweewekelijkse column in De Standaard (24 maart 2015) over absurde regels van begrotingsboekhouden en de nefaste gevolgen ervan.

Van de verzekeraars naar Kaupthing

Tweewekelijkse column in De Standaard (10 maart 2015) over het gewaarborgd rendement op pensioenverzekeringen en rente op spaarboekjes. Beide zijn vandaag onverantwoord hoog gegeven de rente van de ECB.

Besparen doe je zo

Tweewekelijkse column in De Standaard (24 februari 2015) over de effecten van besparingen door de overheid. De gevolgen van besparingen zijn substantieel groter in periodes dat de privésector met overtolliger schulden zit. Daar hou je maar beter rekening mee wanneer je van plan bent om te saneren.

Vergeet de minnen niet

Tweewekelijkse column in De Standaard (10 februari 2015) over de tax shift. Ik behandel een aantal misverstanden en neveneffecten, en kom tot de conclusie dat het cruciaal is om ook vastgoed mee in het bad te trekken.

Communicerende eurovaatjes

Tweewekelijkse column in De Standaard (27 januari 2015) over de ECB-bazooka van meer dan 1000 miljard. Ik leg uit dat het bedrag in praktijk veel lager is, en waarom zowel fervente voorstanders als tegenstanders op het foute spoor zitten: enkel een combinatie van vraag- en aanbodbeleid kan de economie aanzwengelen.

Een Europese indexsprong

Tweewekelijkse column in De Standaard (13 januari 2015) waarin ik een analyse maak over de gevolgen van inflatie/deflatie. Hier heersen heel wat misverstanden over.

Sociale partners zagen met foute cijfers de tak af waar we allemaal op zitten

Opiniestuk in De Morgen (20 december 2014) over de foute informatie die vakbonden aan hun achterban geven over de indexsprong, en werkegeversorganisaties over de loonhandicap.

Vakbonden aller landen, verenigt u

Tweewekelijkse column in De Standaard (16 december 2014) waarin ik analyseer wat er is fout gelopen met de vakbonden. Sinds de jaren '80 zien we een stelselmatige afname van het aandeel van arbeidsinkomen in het nationale inkomen, en toch gaan werknemers zich steeds minder syndicaliseren. Hoe kunnen vakbonden terug populairder worden?

Werk langer, denk aan uw kinderen

Tweewekelijkse column in De Standaard (2 december 2014) waarin ik enkele ethische aspecten van het vergrijzingsdebat aankaart. We zijn welvaart aan het herverdelen die er nog niet is, en de volgende generatie staat met de rug tegen de muur: we beslissen vandaag dat zij meer zullen moeten produceren en harder zullen moeten werken.

Postkaartje voor Coucke

Tweewekelijkse column in De Standaard (18 november 2014) waarin ik uitleg waarom het de werknemers zijn die de lasten op arbeid betalen, en dat Mark Coucke wel degelijk een meerwaardebelasting betaalt.

Grote vermogens betalen relatief minder belasting dan kleine

Gesprek in het programma "Terzake" (12 november 2014) over een vermogenswinstbelasting.

Opgelet met paardenmiddelen

Tweewekelijkse column in De Standaard (4 november 2014) waarin ik argumenteer dat het louter loskoppelen van lonen en anciënniteit weleens contra-productief zou kunnen zijn om meer ouderen aan de slag te houden.

Michel I lijkt wel Di Rupo II

Tweewekelijkse column in De Standaard (14 oktober 2014) over het regeerakkoord van de Zweedse coalitie.

Een gevaarlijke sprong

Tweewekelijkse column in De Standaard (30 september 2014) over een indexsprong, automatische loonindexatie en deflatie.

Hoe vermogen herverdelen?

Tweewekelijkse column in De Standaard (16 september 2014) over het boek "Capital in the 21st century" van Thomas Piketty, en wat te doen met zijn analyse en aanbevelingen in België.

Gert Peersman over het beleid van de Europese Centrale Bank

Interview verschenen op Apache.be (9 september 2014) over het monetaire beleid in Europa, Verenigde Staten en Japan.

Als een deel van je huis verdampt

Tweewekelijkse column in De Standaard (2 september 2014) over het boek "House of Debt" van Atif Mian en Amir Sufi, en de gevolgen van hun bevindingen (ze vinden dat een overdosis gezinsschulden de oorzaak is van de economische crisis).

Met de neus op ons pensioen

Column in De Tijd (6 augustus 2014) in de reeks "eyeopener" waarin in terugkijk op mijn eerste maanden in de Hoge Raad van Financiën en voor het eerst geconfronteerd werd met de berekeningen van de vergrijzingskost.

Langere loopbaan, minder jobs voor jongeren?

Tweewekelijkse column in De Standaard (24 juni 2014) waarin ik de mythe ontkracht dat langere loopbanen de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt zal ontnemen. In praktijk is het zelfs zo dat landen waar er minder ouderen aan de slag zijn, er net meer jeugdwerkloosheid is.

De koorts van de economie

Tweewekelijkse column in De Standaard (10 juni 2014) over deflatie en manieren om uit een deflatiespiraal te geraken.

ECB kan leningen aan KMO's best verpakken in CDO's

Dubbelinterview met Paul De Grauwe in Z-talk Goossens (29 mei 2014) over het deflatieprobleem in Europa, het beleid van de ECB en de toekomst van de euro.

Tijd om taboes te laten sneuvelen

Tweewekelijkse column in De Standaard (27 mei 2014) waarin ik overzicht geef van sociaaleconomische uitdagingen die de nieuwe regering te wachten staat, en de taboes die zullen moeten sneuvelen om die uitdagingen aan te pakken.

Stem PS-A (Peersman-Schoors-Anders)

Opiniestuk in De Morgen (13 mei 2014) waarin ik samen met Koen Schoors een voorstel doe van een evenwichtig en vooral realistisch sociaaleconomisch programma voor de volgende regering.

Optimisme14

Tweewekelijkse column in De Standaard (13 mei 2014) waarin ik argumenteer dat er in de komende legislatuur geen belastingverlaging voor werknemers zal komen, ook al stellen alle partijen dit voor. De reden is dat ze zich rijk hebben gerekend bij hun eigen berekeningen, waardoor er geen budgettaire ruimte zal zijn (tenzij er offers gemaakt worden die niet in de plannen voorkomen).

Het indexcomplex

Tweewekelijkse column in De Standaard (29 april 2014) waarin ik uitleg waarom je de lonen vooral niet op sectorniveau mag onderhandelen wanneer je de index zou afschaffen.

Partijen rekenen verkeerd

Uitgebreid interview verschenen in De Morgen (19 april 2014) over de berekening van de verkiezingsprogramma's door de verschillende politieke partijen.

't Is de economie, onnozelaar

Interview verschenen in HUMO (15 april 2014), samen met Paul De Grauwe, Michel Maus en Ignace Van Doorselaere over de prestaties van Vlaamse en federale regering, en een vooruitblik naar de uitdagingen voor de volgende legislatuur.

De werknemers en werklozen betalen de rekening

Interview verschenen in De Tijd (12 april 2014) over de berekening van het N-VA verkiezingsprogramma.

Gelijke loopbaan, gelijk pensioen?

Tweewekelijkse column in De Standaard (1 april 2014) waarin ik de vraag stel of het eerlijk en een goed idee is om de wettelijke pensioenleeftijd te vervangen door enkel een loopbaanvoorwaarde.

We willen toch onze welvaartsstaat redden, niet?

Uitgebreid dubbelinterview met Jean Hindrix (UCL) verschenen in De Standaard (31 maart 2014) over de uitdagingen voor de sociaal-economische thema's van de verkiezingen en uitdagingen voor de volgende regering.

Het probleem van Europa

Tweewekelijkse column in De Standaard (18 maart 2014) waarin ik uitleg waarom het monetaire beleid in Europa tot te weinig resultaat leidt in vergelijking met de VS en het VK, en hoe dit kan verholpen worden.

Het contra-intuïtieve 3D-plan van CD&V

Tweewekelijkse column in De Standaard (4 maart 2014) waarin ik een analyse maak van het 3D-plan van CD&V.

De bedrijven zijn aan zet

Tweewekelijkse column in De Standaard (18 februari 2014) waarin ik de bedrijven oproep om een twerkstellingspact met de regering af te sluiten, waarbij ze de begrotingsopbrengsten van jobcreatie terugkrijgen onder de vorm van lastenverlaging.

Laat ons nu niet euforisch worden

Gesprek in het programma "Terzake" (18 februari 2014) over de vraag of de crisis voorbij is.

De prijs van de cadeautjes

Tweewekelijkse column in De Standaard (28 januari 2014) waarin ik argumenteer dat er een opbod van verkiezingsbeloftes aan de gang is waarbij de zin voor realiteit helemaal zoek is. De programma's zijn onbetaalbaar. Ik doe dan ook een oproep om alle programma's te laten narekenen door een instantie zoals het Planbureau.

De pro's en contra's van de bitcoin

Debat in het programma "De Vrije Markt" (17 januari 2014) over de voor- en nadelen van de bitcoin.

Cijfercircus

Tweewekelijkse column in De Standaard (14 januari 2014) over correcte interpretatie en gebruik van cijfers in het politieke debat.

Geen aanwijzing voor nieuwe recessie

Interview verschenen in Knack (1 januari 2014) over de economische uitdagingen voor 2014.

Economen hoeven ons geen geweten te schoppen

Dubbelinterview met John Crombez verschenen in Sampol (december 2013) over het beleid van de regering Di Rupo, de vergrijzing, de rol van economen in het publieke debat, etc.

De bitcoin en de euro

Tweewekelijkse column in De Standaard (17 december 2013) waarin ik uitleg waarom de bitcoin vroeg of laat in elkaar zal klappen. Uit wetenschappelijk onderzoek (en historische feiten) blijkt dat om het even welke munt pas kan overleven indien het ofwel een intrinsieke waarde heeft (zoals goud), of als wettig betaalmiddel kan gebruikt worden om belastingen te betalen (zoals de euro). Bij bitcoin zal geen van beide ooit het geval zijn.

Elk zijn loonkloof

Tweewekelijkse column in De Standaard (3 december 2013) over de onze loonhandicap. Ik argumenteer dat de maatstaf die de werkgevers gebruiken misleidend (en veel te hoog) is. Een correcte berekening levert een handicap van 5,8%. Bovendien is het vooral een kloof t.o.v. Duitsland, waar we ons niet mogen op blind staren.

BTW verlagen is asociaal

Tweewekelijkse column in De Standaard (19 november 2013) over de (a)sociale gevolgen van btw in ons land. Door ons systeem van automatische loonindexatie is btw in essentie een kapitaalbelasting.

Help de prijzen dalen

Artikel verschenen in De Morgen (18 november 2013) over gevolgen van prijsdalingen.

Schuld stijgt, economie krimpt

Interview verschenen in Het Belang van Limburg (16 november 2013) over gevolgen van deflatie en mogelijke monetaire beleidsreacties door de ECB.

De prijzen mogen gerust een beetje stijgen

Interview verschenen in Gazet van Antwerpen (16 november 2013) over de gevolgen van deflatie en het beleid van de Europese Centrale Bank.

We zetten de volgende generatie het mes op de keep

Rondetafel voor Knack (13 november 2013), samen met Marc Devos en Gilbert De Swert over de vergriijzing en betaalbaarheid van de pensioenen.

15.000 jobs, gratis en voor niets

Opiniestuk in De Standaard (13 november 2013) waarin ik samen met Koen Schoors een vergelijking maak van een aantal scenario's die het planbureau heeft berekend om de lasten op arbeid te verlagen. Het slechtste scenario is een verlaging van de btw voor elektriciteit, het beste een verschuiving van lasten op arbeid naar btw.

Boter bij de vis

Tweewekelijkse column in De Standaard (5 november 2013) over de invloed van loonstijgingen en bepaalde belastingverlagingen op macro-economische koopkracht, en hoe dit verschillend is van individuele koopkracht.

Waar moet groei vandaan komen?

Rondetafel voor VOKA tribune (4 november 2013), samen met Bea Cantillon, Bart Sturtewagen en Eric Vermeylen over de vraag waar groei zal moeten vandaan komen.

Dit is geen plan voor Brussel

Tweegesprek (met Guy Vanhengel) in het programma "Terzake" (30 oktober 2013) over het sociaal-economisch programma van N-VA als aanloop naar de verkiezingen.

Ofwel is De Grauwe van mening veranderd, ofwel maakt hij een denkfout

Opiniestuk in De Morgen (26 oktober 2013) waarin ik samen met Koen Schoors reageer op een column van Paul De Grauwe waarin hij argumenteert dat een verschuiving van patronale lasten op arbeid naar btw geen gunstige effecten zal hebben, een uitspraak die niet strookt met de feiten.

Geldkraan ECB helpt zwakke landen amper

Interview verschenen in De Telegraaf (24 oktober 2013) over mijn recente onderzoek naar de effecten van het onconventionele beleid van de Europese Centrale Bank in de Eurozone.

Broekzak-vestzak

Tweewekelijkse column in De Standaard (22 oktober 2013) over het principe en de werkelijke inhoud van het Zilverfonds uitleg.

The Effectiveness of unconventional monetary policies

(Non-Technical) overview article on the effectiveness of unconventional monetary policies by the Federal Reserve and the European Central Bank pulbished by Deutsche Wealth & Asset Management GFI white paper series (22 october 2013)

Beleid ECB helpt vooral sterke eurolanden

Interview verschenen in De Tijd (22 oktober 2013) over mijn onderzoek naar de effecten van het onconventionele beleid van de Europese Centrale Bank.

Sans les banques centrales, la récession aurait perduré

Interview verschenen in L'Echo (22 oktober 2013) over de resultaten van mijn onderzoek naar de effecten van onconventionele beleid in de eurozone.

10 geldvragen aan Gert Peersman

Interview verschenen in De Tijd (19 oktober 2013) met 10 vragen over mijn persoonlijke financiën.

Het zal nooit meer zijn zoals voorheen

Uitgebreid interview verschenen in De Standaard (12 oktober 2013) over de vergrijzingsproblematiek en een rapport van het economische beleid van de regeringen in dit land.

Weinig lof voor federale relancemaatregelen

Reportage in het programma "Terzake" (9 oktober 2013) over het relanceplan van de federale regering.

Minder btw, lagere energiefactuur?

Tweewekelijkse column in De Standaard (8 oktober 2013) waarin ik alle effecten van een verlaging van de btw voor elektriciteit van 21% naar 6% eens op een rijtje zet. Wie wint er, en wie verliest er?

Hoe Vande Lanotte terloops de index afbouwt

Artikel verschenen in De Morgen (8 oktober 2013) over het voorstel van Vande Lanotte om de btw voor elektriciteit te verlagen van 21% naar 6%.

Is er genoeg politieke moed om een nieuwe bankencrisis af te wenden?

Debat in het programma "De Zevende Dag" (29 september 2013) over de vraag of we al voldoende hebben gedaan en wat er nogmoet gebeuren om bankencrisissen in de toekomst te vermijden (samen met Michel Vanmaercke, Stefaan Michielsens en Philippe Lamberts).

Weg met de woonbonus

Tweewekelijkse column in De Standaard (24 september 2013) waarin ik uitleg dat de woonbonus sociaal en economisch enkel maar nare bijwerkingen heeft, en een eigen woning helemaal niet betaalbaarder maakt. Het is veel efficiënter om pensioensparen fiscaal te stimuleren.

Twitter in het auditorium

Interview verschenen in Metro (16 september 2013) over het gebruik van twitter in de lessen.

De verkeerde nagel

Tweewekelijkse column in De Standaard (10 september 2013) waarin ik argumenteer dat Zakenbanken en
depositobanken opsplitsen niets verandert aan de essentie van het probleem. Banken een grotere kapitaalbuffer opleggen doet dat daarentegen wel.

"Money time" voor concurrentiepact

Interview verschenen in De Morgen (9 september 2013) over het concurrentiepact tussen Vlaamse en Federale overheid. Waar moet de nadruk op gelegd worden?

Op zoek naar een uitweg voor de vergrijzingscrisis

Interview verschenen in de nieuwsbrief van Bank J.Van Breda & Co (september 2013) over de problematiek van de vergrijzing en het boek "De Perfecte Storm" die ik hierover heb geschreven.

Professoren en ECB kunnen leren van elkaar

Interview verschenen in De Standaard (13 augustus 2013) over mijn verblijf aan de ECB in het kader van de Duisenberg leerstoel die ik er dit jaar heb gekregen.

Is het einde van de crisis nabij?

Interview verschenen in De Standaard (10 augustus 2013) over de eventuele eerste tekenen van economisch herstel. Wat zijn de mogelijke valkuilen en wat hebben we geleerd uit de crisis?

Consumentenvertrouwen is het fundamentele probleem

Interview in het programma "Terzake" (9 augustus 2013), samen met Jonathan Holslag, over de BEL20 die op het hoogste peil staat sinds september 2008. Is de crisis nu voorbij? Hoe verhoudt de Europese economie zich tegenover de rest van de wereld?

Nog geen economisch herstel

Interview verschenen in De Morgen (9 augustus 2013) over de recente stijging van de BEL20 en de eventuele eerste tekenen van economisch herstel. Hoe moeten we dit interpreteren?

Volkslening vanaf november

Interview in Radio 1 programma "Vandaag" (25 juli 2013) over de positieve & negatieve aspecten van de volkslening en een beter alternatief om de investeringen te stimuleren.

Hervormingen doen vergrijzingskost niet dalen

Interview verschenen in De Tijd (12 juli 2013) over het nieuwe rapport van de Studiecommissie voor de Vergrijzing, waaruit blijkt dat de vergrijzingskost niet daalt, ondanks de hervormingen van Di Rupo I.

Een competitiviteitspact tussen Federale en Vlaamse regering

Reportage in het programma "Terzake" (28 juni 2013) over de mogelijkheden om een lastenverlaging op arbeid te financieren.

  • Link naar reportage

Een café zonder zwartwerk

Tweewekelijkse column in De Standaard (25 juni 2013) waarin ik argumenteer dat de horecaprijzen de komende jaren alsmaar zullen toenemen. Dat is het gevolg van de geplande invoering van de elektronische kassa, maar ook van de zogenoemde wet van Baumol.

De schaduwzijde van het spaarboekje

Interview samen met andere economen verschenen in Knack (19 juni 2013) over alternatieve beleggingsmogelijkheden nu de rente op het spaarboekje zo laag staat.

Belgische loonhandicap

Interview in Radio 1 programma "De ochtend" (18 juni 2013) over de Belgische loonhandicap.

Remedies tegen golf van ontslagen

Interview samen met andere economen verschenen in De Standaard (15 juni 2013) over de maatregelen die nog tijdens deze legislatuur zouden moeten genomen worden om de economie uit het slop te halen.

Audit maakt brandhout van Vlaams economisch beleid

Reportage in het programma "Terzake" (11 juni 2013) over het economische beleid van de Vlaamse regering.

Subtiel kwijtschelden

Tweewekelijkse column in De Standaard (11 juni 2013) waarin ik uitleg dat er in Europa formele schuldkwijtscheldingen moeten gebeuren om uit de schuldencrisis te geraken. In de VS gebeurt dit momenteel ook op subtiele wijze.

Welke besparingen?

Interview verschenen in Trends (6 juni 2013), samen met Bart Van Craeynest (Petercam) over de Belgische begroting en mogelijkheden om te besparen.

Europees boetesysteem is niet geloofwaardig

Duiding in het programma "Terzake" (29 mei 2013) bij de blaam die België van Europa heeft gekregen wegens het niet behalen van de vooropgestelde begrotingsdoelstellingen.

Mini-tovermiddel

Tweewekelijkse column in De Standaard (28 mei 2013) waarin ik een analyse maak van de economische gevolgen van het introduceren van zogenaamde mini-jobs.

Kijk op de economische actualiteit

Gesprek in het programma "De Vrije Markt" (18 mei 2013), samen met Rudy De Leeuw (ABVV) over de toekomst van de industrie, relance van de economie, de volkslening en het fiscale voordeel voor spaarboekjes.

De speklaag van de regio's

Tweewekelijkse column in De Standaard (14 mei 2013) waarin ik argumenteer dat een noemenswaardige verlaging van de lasten op arbeid enkel kan gefinancierd worden via een verhoging van de btw of een besparing op de uitgaven van de regio's. Alle andere populaire voorstellen kunnen onmogelijk voldoende volume genereren.

Europese Centrale Bank heeft rente weer verlaagd

Interview in Radio 1 programma "Vandaag" (2 mei 2013) over renteverlaging van de ECB naar een historisch dieptepunt van 0,50%.

Het gevaar van de nieuwe index

Tweewekelijkse column in De Standaard (30 april 2013) waarin ik argumenteer dat de recente aanpassingen van de index geen economische grondslag hebben en nefaste neveneffecten zullen hebben.

Tobintaks is correcte optie

Interview verschenen in De Morgen (30 april 2013) over de Tobintaks op financiële transacties en de kritiek die de financiële sector op de taks heeft.

Hoe zit het met onze huizenprijzen? Gaan we Nederland achterna?

Debat met Luc Machon (BIV) in het programma "Terzake" (26 april 2013) over het inklappen van de Nederlandse huizenmarkt, en de vraag of dit ook in België kan gebeuren.

Huren versus kopen: een simulatie op basis van een eenvoudig voorbeeld

Een eenvoudige simulatie (25 april 2013) die aantoont dat kopen en huren qua vermogensopbouw over het leven op exact hetzelfde neerkomen indien van dezelfde rentevoet wordt uitgegaan. De simulatie toont ook hoe risicovol een aankoop van een huis wel kan zijn in het geval van een daling in vastgoedprijzen.

Huisje tuintje zeepbel

Opiniestuk verschenen in De Standaard (23 april 2013) waarin ik een aantal wijdverspreide mythes over de zogenaamde voordelen van het kopen van een huis in vergelijking met huren ontkracht.

Kopen is niet per se beter dan huren

Tweewekelijkse column in De Standaard (16 april 2013) waarin ik uitleg dat het kopen of huren van een huis op zichgeen verschil uitmaakt voor het vermogen. Ik leg ook uit waarom de Belgische gezinnen zoveel rijker zijn dan de Duitse gezinnen.

Ballonnetjes die paniek creëren

Discussie van de dag in De Standaard (9 april 2013) over de vraag of de grote spaarders de redding van banken mee moeten betalen.

Dit knip- en plakwerk heeft zijn limieten bereikt

Opiniestuk verschenen in De Tijd (30 maart 2013) over de uitkomst van het bijsturen van de begroting, waarin ik argumenteer dat de regering moet ophouden met improvisatiemaatregelen, en moet overgaan tot een heus masterplan met lange termijn maatregelen.

Italië heeft gezondere overheidsfinanciën dan België

Uitgebreid interview verschenen in Trends (21 maart 2013) over de noodzaak van het saneren van de Belgische overheidsfinanciën, naar aanleiding van een recente studie die ik hierover gemaakt heb.

Besparen fnuikt groei niet - onzekerheid wegnemen heeft meeste effect

Artikel en interview verschenen in De Standaard (19 maart 2013) over mijn studie over de macro-economische effecten van budgettaire saneringen in België.

Bericht uit de toekomst

Tweewekelijkse column in De Standaard (19 maart 2013) waarin ik een fictief krantenartikel in het jaar 2020 schrijf waarin er wordt uitgelegd hoe we uiteindelijk uit de recessie zijn geraakt.

Snoeien in uitgaven weegt niet op economische groei

Interview verschenen in De Tijd (14 maart 2013) over een nieuwe studie ik gedaan heb over de macro-economische effecten van budgettaire saneringen in België.

Zoveel mogelijk mensen aan het werk

Uitgebreid interview verschenen in Gazet van Antwerpen (9 maart 2013) over de gevolgen van de vergrijzing, naar aanleiding van het boek De Perfecte Storm.

De Sirenen van de schuld

Tweewekelijkse column in De Standaard (5 maart 2013) waarin ik uitleg waarom het nodig kan zijn om de beslissing over de grootte van het begrotingsdeficit op te laten leggen door een orgaan van onafhankelijke technocraten eerder dan politiek verkozenen.

Het gevaar van de eigen munt

Tweewekelijkse column in De Standaard (19 februari 2013) waarin ik de gevolgen evalueer van de opmars van paralelle munten in Europa.

Een eigen munt naast de euro

Interview in Nederlandse Radio 1 programma "Villa VPRO" (11 februari 2013) over het bestaan en opmars van paralelle munten in Europa.

Voorzorgssparen

Tweewekelijkse column in De Standaard (5 februari 2013) waarin ik argumenteer dat onzekerheid over de toekomst de oorzaak is van de recessie. De enige uitweg uit de crisis is dan ook deze onzekerheid weg te nemen eerder dan te discussiëren over het al dan niet saneren van de overheidsfinanciën.

Langer leven = langer werken?

Debat in het programma "De Zevende Dag" (3 februari 2013) over de vraag wat er moet gebeuren om de pensioenkosten on der controle te krijgen (samen met Alexander Decroo, Rudy De Leeuw en Ivan De Witte).

Sociaal overleg op de Titanic

Tweewekelijkse column in De Standaard (22 januari 2013) waarin ik uitleg dat de sociale partners een gemeenschappelijk belang hebben bij het verlengen van de loopbanen. Het sociale overleg zou beter daarover gaan in plaats van de eeuwige discussies over lonen en arbeiders/bedienden.

De begroting: degelijk werkstuk of prutswerk?

Interview verschenen in De Morgen (27 november 2012) over de begroting.

Het aanpakken van de begroting

Debat in het programma "De Zevende Dag" (18 november 2012) over de moeizame onderhandelingen over het opstellen van een begroting door de regering (samen met Carl Devos, Pieter Timmermans en Peter Mertens). Het debat start na 25:50 min.

Een BTW-verhoging is niet asociaal

Opiniestuk verschenen in De Tijd (14 november 2012) waarin ik uitleg waarom de sterkste schouders wel degelijk de zwaarste lasten dragen bij een BTW-verhoging, in tegenstelling tot wat velen denken.

De crisis breekt nu pas echt door

Uitgebreid dubbelinterview (met Koen Schoors) verschenen in Metro (12 november 2012) over ons boek "De Perfecte Storm", en de sluiting van Ford Genk.

Hoe zit het met de begroting?

Interview in Radio 1 programma "De ochtend" (12 november 2012) over de moeizame onderhandelingen over de begroting.

Vandaag leggen we de kiem van een clash tussen generaties

Interview verschenen in De Morgen (31 oktober 2012) over de aankomende clash tussen generaties als gevolg van de onbetaalbaarheid van de vergrijzing.

Waarom kan Nederland wat BelgiŽ niet kan?

Debat met staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude John Crombez in het programma "Terzake" (30 oktober 2012) over het Nederlandse regeerakkoord en de lessen die BelgiŽ zou kunnen trekken.

Aanpassen indexsysteem levert tienduizenden jobs op

Interview verschenen in Het Belang van Limburg (30 oktober 2012) over ons systeem van automatische loonindexatie.

Masterplan met de m van dringend

Opiniestuk verschenen in De Standaard (27 oktober 2012) waarin ik argumenteer dat we met de huidige begrotingsaanpak van knip- en plakwerk binnen enkele jaren tegen een muur knallen. Enkel een masterplan kan de overheidsfinanciŽn terug gezond maken. Dergelijk plan zou ook heel wat onzekerheid wegnemen die momenteel op de economie weegt.

Loonkosten heus niet enige Belgische handicap, vooral klimaat van onzekerheid

Interview verschenen in De Morgen (24 oktober 2012) over de gevolgen van onzekerheid op onze economie in het kader van het sluiten van Ford Genk.

In een competitieve wereld is het vrij eenvoudig

Opiniestuk verschenen in De Morgen (19 oktober 2012) over hoe we het verlies van jobs in de industrie kunnen tegengaan.

Gezocht: 1200 miljard om de vergrijzingskost te betalen

Uitgebreid dubbelinterview (met Koen Schoors) verschenen in Het Laatste Nieuws (6 oktober 2012) over ons boek "De Perfecte Storm".

Vergeet de eurocrisis, we staan aan de vooravond van nog iets veel ergers

Uitgebreid dubbelinterview (met Koen Schoors) verschenen in De Tijd (6 oktober 2012) over ons boek "De Perfecte Storm".

Onze babyboomers maken het echt te bont

Voorpagina artikel verschenen in De Tijd (6 oktober 2012) over ons boek "De Perfecte Storm". Het artikel verwijst naar het dubbelinterview verderop in de krant.

Centrale bankiers zijn geen tovenaars

Interview in Kanaal Z programma "Z-expert" (9 augustus 2012) over wat centrale banken wel/niet kunnen doen om de crisis aan te pakken.

ECB wil opnieuw staatspapier kopen

Interview in Radio 1 programma "Vandaag" (2 augustus 2012) over aankonding van ECB om opnieuw staatspapier van landen in moeilijkheden op te kopen, weliswaar onder voorwaarden.

Het N-VA Groeipact zal niet pakken

Opiniestuk verschenen in De Standaard (15 juni 2012) waarin ik uitleg waarom het voorstel van de N-VA om een verlaging van de werknemersbijdragen te compenseren met een BTW verhoging helemaal niet tot een relance van de economie zal leiden. Om een gunstig effect op de groei te hebben, zijn het de werkgeversbijdragen die moeten dalen.

Europa moet het over een andere boeg gooien

Opiniestuk verschenen op VRT website deredactie.be (4 juni 2012) waarin ik argumenteer dat de eurocrisis pas fundamenteel kan opgelost worden indien er een substantiŽle interne devaluatie van Zuid-Europa plaatsvindt.

  • Opiniestuk

Belgisch rapport Europese aanbevelingen

Interview in Radio 1 programma "De ochtend" (30 mei 2012) over de aanbevelingen van de Europese Commissie aan de Belgische regering om de economie te versterken. In welke mate heeft de regering de aanbevelingen in beleid omgezet? Een overzicht met reactie van Didier Reynders in de studio.

Griekenland moet in euro blijven

Uitgebreid interview verschenen in De Morgen (19 mei 2012) over Grexit, eurocrisis en relance van de economische groei

Is er nog hoop voor Griekenland

Interview in Radio 1 programma "De ochtend" (15 mei 2012) over een mogelijke exit van Griekenland uit de euro, samen met Karel De Gucht.

Mijn vrees is dat een "Grexit" waarheid kan worden

Opiniestuk verschenen in De Tijd (15 mei 2012) waarin ik argumenteer dat het zowel voor Griekenland als de rest van Europa beter is om in de Eurozone te blijven.

Ook met hogere BTW dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten

Opiniestuk verschenen in De Tijd (17 april 2012) waarin ik als relancemaatregel voorstel de lasten op arbeid substantieel te verlagen en te vervangen door een BTW verhoging. Dergelijke maatregel is gunstig voor competitiviteit ondernemingen, begroting overheid en werkgelegenheid, terwijl de koopkracht behouden wordt.

De valkuilen van het Belgische concurrentiebeleid

Interview in maandblad VBO (april 2012) over lessen van het Belgische concurrentiebeleid in het verleden en hoe dit best aan te pakken in de toekomst. Interview samen met Tony Vandeputte, Luc Denayer, Jan Smets en Erik Buyst.

Banken verlagen rente op spaarboekjes

Interview in programma "Terzake" (2 april 2012) over de verlaging van de rente op spaarboekjes door BNP Paribas Fortis naar historisch dieptepunt ten gevolge van monetair beleid ECB.

Uitbreiding van Europese Noodfonds

Interview in Radio 1 programma "De ochtend" (31 maart 2012) over de uitbreiding van het Europese Noodfonds tot 800 miljard euro, in een reactie op interview met Guy Verhofstadt.

  • Link naar interview

Zijn er alternatieven voor de index?

Interview in Radio 1 programma "De ochtend" (13 maart 2012) over mogelijke wijzigingen aan het systeem van automatische loonindexatie.

Een pijnloze sanering is geen oplossing

Rondetafel interview in Trends (maart 2012) samen met Geert Van Cronenburg (VBO), Johan Vangompel (KBC) en Chris Serroyen (ACV) over de Belgische economie.

Banken in de honingpot van de ECB

Interview in Radio 1 programma "De ochtend" (29 februari 2012) over het recordbedrag aan leningen met een termijn van drie jaar gegeven door de ECB aan de banken.

Automatic Wage Indexation

Presentation on automatic wage indexation I gave at the American Chamber of Commerce in Belgium (february 2012): what is it, where does it come from, costs, benefits, ...

Nationale Bank gelooft zichzelf blijkbaar niet

Opiniestuk verschenen in De Tijd (16 februari 2012) over de studie van de Nationale Bank over de index. Voor maximale welvaart moet je lonen indexeren volgens de inflatiedoelstelling van de ECB, op voorwaarde dat je die doelstelling geloofwaardig acht. Aangezien deze piste niet in de studie voorkomt, vindt De Nationale Bank de ECB blijkbaar niet geloofwaardig (terwijl ze er zelf deel van uitmaakt).

Angst groeit dat Grieken euro overboord zullen gooien

Interview verschenen in Het Laatste Nieuws (14 februari 2012) over een exit van Griekenland uit de Eurozone.

Britten maakten wel hun huiswerk

Interview in De Tijd (9 februari 2012) over de eurocrisis, het beleid van de ECB en de officiŽle studie van het Verenigd Koninkrijk in 2003 over een mogelijke toetreding tot de Eurozone waaraan ik heb meegewerkt.

De vergeten constructiefout van de euro

Opiniestuk verschenen in De Morgen (1 februari 2012) waarin ik uitleg dat een begrotingsunie twee pijlers heeft: begrotingsdiscipline en herverdeling. Het Europees begrotingspact heeft er slechts ťťn van ingevoerd, wat ertoe zal leiden dat landen op termijn de euro zullen verlaten.

De loonindex is een ziekmakend medicijn

Opiniestuk verschenen in De Standaard (31 januari 2012) waarin ik uitleg dat er weinig of geen voordelen zijn aan het automatisch indexeren van lonen, zeker als je die vergelijkt met de kosten. En als men toch een automatische koppeling wil behouden, dan is het optimaal om dat te doen volgens de inflatiedoelstelling van de ECB.

Beleid van ECB & reflecties over begrotingsunie in Europa

Interview in Radio 1 programma "Vandaag" (8 december 2011) over de renteverlaging van de ECB, mogelijkheden tot verdere beleidsversoepeling en de Europese top over het installeren van een begrotingsunie.

Laat de ECB maar geld bijdrukken

Interview in De Standaard (3 december 2011) over een studie die ik gedaan heb in opdracht van de ECB. In essentie komt het erop neer dat de ECB tijdens een recessie de economie kan stimuleren zonder dat dit tot inflatie zal resulteren, op voorwaarde dat de overheidsfinanciŽn in orde zijn.

Alleen een tandem klimt uit eurocrisis

Opiniestuk verschenen in De Standaard (29 november 2011) waarin ik argumenteer dat enkel een combinatie van begrotingsdiscipline en expansief beleid door de ECB ons uit de crisis kan helpen. Het ťťn is namelijk niet mogelijk zonder het ander.

Exit van Griekenland uit Eurozone?

Interview in Radio 1 programma "Vandaag" (3 november 2011) over de praktische aspecten van een mogelijk exit van Griekenland uit de Eurozone.

Vergrijzingskosten veel te laag geschat

Een presentatie waar Frederick Van Gijsegem en ikzelf de voorspellingen van de Studiecommissie voor de Vergrijzing bespreken en herberekenen (als discussant op een colloquiem van het ministerie van financiŽn). We komen tot de conclusie dat de Studiecommissie de (toekomstige) vergrijzingskost serieus onderschat.

Economic policy challenges for Belgium

A presentation at a conference in Brussels on ďChallenges for the European and Belgian Economy in the Aftermath of the CrisisĒ (jointly with Stijn Van Nieuwerburgh from New York University) on 6 July 2011. The other speakers at this conference were Nobel prize winners Ed Prescott, Dale Mortensen, Chris Pissarides, as well as Robert Barro. The title of our talk was "Economic policy challenges for Belgium". We basically argue that it is impossible for Belgium to have a government budget equilibrium in the long-run by cutting government expenditures and/or increasing taxes. Additional structural measures are unavoidable, such as increasing the official pension age, making work pay and reforming the system of automatic wage indexation.

Belgische rekenkunde

Opiniestuk verschenen in De Standaard (5 juli 2011) waarin Stijn Van Nieuwerburgh en ikzelf berekenen dat de Belgische overheidsfinanciŽn op lange termijn onhoudbaar zijn door de vergijzingskost. Deze kosten kunnen onmogelijk opgevangen worden via louter het reduceren van overheidsuitgaven en/of het optrekken van belastingen. Structurele maatregelen zijn noodzakelijk.

Loonindexering met enkel voordelen

Opiniestuk verschenen in De Tijd (18 juni 2011) met een alternatief voorstel van loonindexatie, meer bepaald een automatische koppeling van de lonen aan de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank. Dit alternatief behoudt de voordelen van het huidige systeem, terwijl quasi alle nadelen verdwijnen.

Automatische loonindexatie: een kritische kijk op voor- en nadelen

Een presentatie (maart 2011) waarbij de voor- en nadelen van het Belgische systeem van automatische loonindexatie op een rijtje worden gezet. In deze presentatie evalueer ik ook een aantal alternatieve voorstellen die er circuleren, en doe ik zelf een nieuw voorstel voor indexatie: "koppel de lonen aan de inflatiedoelstelling van de ECB: een automatische stijging van 2 procent per jaar".

Automatische loonindexering is schadelijk

Opiniestuk verschenen in De Standaard (5 februari 2011) waarin ik uitleg waarom voornamelijk de laaggeschoolden en oudere werknemers getroffen worden door ons huidig indexatiesysteem (zij verliezen hun job om de koopkracht van anderen te behouden), en waarom het schadelijk is voor andere Eurozone lidstaten.

Relanceplan zal economie niet stimuleren

Oud opiniestuk verschenen in De Standaard (15 januari 2009), doch nog zeer actueel. Ik argumenteer dat de budgettaire stimulus in de nasleep van de crisis wel eens averechtse effecten zou kunnen hebben, ondermeer bij gebrek aan geloofwaardigheid van de regering en omdat het tot stijgende interestvoet spreads leidt (cfr huidige Eurocrisis). Ik pleit ook voor een "bindende" meerjarenbegroting.

Jaarverslagen Hoge Raad van FinanciŽn

De Hoge Raad van FinanciŽn, waar ik tussen 2006 en 2011 vertegenwoordiger was van de Vlaamse Regering in de afdeling "Financieringsbehoeften van de overheid", wordt regelmatig om advies gevraagd over de Belgische overheidsfinanciŽn. Zo doet de afdeling telkens een aanbeveling voor het Belgische stabiliteitspact dat bij Europa moet ingediend worden, en worden de begrotingen van alle regeringen jaarlijks geŽvalueerd.


 

Home                              CV                              Research                              Teaching                              Popular economics                              Other

joomla counter